Särskilt boende för 85+

KD liksom andra partier har som vanligt så här inför valet förstått att landet har många pensionärer, vars röster skulle vara värdefulla att få. Röster behöver alla och kanske då särskilt KD, som ligger farligt till.

I går lanserade partiets ordförande en tanke eller kanske ett löfte om att alla över 85 år skulle få en obligatorisk rätt till äldreboende. Det skulle öka tryggheten för dem och dessutom vara av mycket stort värde för deras anhöriga. Den som okritiskt betraktar detta KD-löfte kan inte annat än att tycka att det är bra. Tänker däremot på vilka negativa konsekvenser detta skulle kunna få för andra äldre, framstår det som mindre bra och kanske inte ens värt fler pensionärsröster.

I dag är det som bekant behovet av ett särskilt boende som avgör om man får ett sådant. Även om sannolikheten är stor för att det finns många 85-åringar i behov av ett särskilt boende, är det fel att låta åldern avgöra ens rätt till särskilt boende. Det finns nämligen många äldre under 85 år, där insatser via hemtjänsten inte räcker till och där hjälpbehovet måste tillgodoses i ett särskilt boende. En fysiskt och mentalt pigg 85-åring skulle alltså med ålderns rätt kunna ta ett boende före den som behöver det.

KD-löftet skulle kunna applåderas, men bara om samhällets tillgång på särskilt boende var ett annat, d.v.s. om det fanns ett obegränsat antal ”platser” där, vilket det ju inte gör. KD vill framstå som ett parti som på alla sätt vill de äldres bästa (och därför också borde få deras röster). I snart åtta år har partiet suttit i regeringen och stillatigande (?) sett på hur äldreboenden lagts ner runt om i landet. Sedan regeringens tillträde har nästan 10 000 platser i äldreboenden försvunnit. Och nu tänker KD ”ta bort” ytterligare några genom ge förtur åt 85-åringar och äldre som hyresgäster utan särskilda behov!

Börjar det inte finnas goda skäl att undra över KD:s löften till oss äldre? Är det kanske t.o.m. så, att partiet har gjort sitt och nu bör ta ”time out” en valperiod?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.