Vännäspartiers partisympatier

Under cykelturen i dag till Vännäsdagarna, bestämde jag mig för att ställa samma fråga till samtliga partier som var representerade där. Frågan visade sig i all sin enkelhet vara svår att besvara.

Jag insåg tämligen direkt, att ingen kunde svara för sitt partis räkning, eftersom frågan naturligtvis aldrig hade varit föremål för diskussion i partiets lokala styrelser.

Med min fråga ville jag veta vilket annat parti som man också skulle önska framgång i höstens lokala val. Var och ens eget parti skulle givetvis ha det i det scenario som gällde för frågan. Jag redovisar svaren så gott jag kan och i den ordning som jag besökte de olika partiernas stånd.

Kristdemokraterna
Där blev svaret utan minska tvekan Folkpartiet

Moderaterna
Hos dem låg svaret inte lika nära till hands. Efter ganska lång utläggning om värdet av ett demokratiskt underlag hos de beslutande i kommunen, bad den svarande om betänktetid.

Socialdemokraterna
Där blev svaret Vänsterpartiet från två av de närvarande bakom ”disken”. Enighet kring det svaret fanns inte inom socialdemokratin lokalt fick jag också veta.

Folkpartiet
De både folkpartisterna var eniga om att de inte ville peka ut något bestämt parti utan angav att de ville att samtliga borgerliga partier skulle öka sina andelar av rösterna till hösten. Man sa sig också önska framgång för det parti som stöder Folkpartiets politik – vilket det partiet är, ville man dock inte ange.

Centerpartiet
Efter en kort överläggning angav man Kristdemokaterna som det parti som de önskar framgång.

Miljöpartiet
Där ville man också tänka på saken en stund, innan man kunde svara. Vid mitt andra besök fick jag beskedet att de inte kunde välja mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Min slutsats av det svaret är förstås att man önskar båda dessa partier framgång i valet.

Moderaterna igen
Nu hade man funderat färdigt där. För mig framtod det helt klart att partiet önskar framgång för partier som behövs för att göra oppositionen starkare i kommunen. Val mellan Folkpartiet och Kristdemokraterna ville man dock inte göra.

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet har så vitt jag förstår inget stånd på Vännäsdagarna i år.

Hur omöjlig och kanske banal min fråga än var, så ledde den till givande samtal med samtliga partier. Jag tackar för deras medverkan och hoppas att den som känner sig felaktigt beskriven omedelbart hör av sig.

 

 


 

4 kommentarer

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Det missade jag och flera som jag frågade visste inte att ni fanns bland utställarna. Svara gärna på min fråga i en kommentar.

  1. Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

    Vad synd, men i morgon ”måste” jag följa min fru till Balfors, där hon m.fl. skall spela på byns 250-årsfirande. Jag hade mycket gärna velat möta Jonas S, som jag verkligen gillar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.