En folkpartist på hugget

I Debatten i Vännäs i dag var Folkpartiet representerat av en kvinna, som klarade sig mycket bra bland de övriga partiernas manliga företrädare.

Monica Wahlström heter hon. Hon tog upp en viktig fråga som partiet i Vännäs arbetar för – om jag nu inte missförstod henne. Folkpartiet vill nämligen effektivisera den kommunala verksamheten och hon betonade då, att beslut i den riktningen måste tas av politikerna.

Hon sa det inte direkt, men det var inte svårt att i det hon sa ana en tanke om att i det här sammanhanget måste politikerna i första vara just politiker och inte vara alltför lyhörda för vad de anställda i de olika verksamheterna säger och tycker. Observera, att jag bara ANADE en sådan tanke.

Tid att närmare förklara vilka effektiviseringar hon syftade på fanns inte. Här finns hur mycket plats som helst att göra det, Monica. Tala då också gärna om i vad man mån jag har rätt, när jag anar en tuffare inställning till vad de anställda tycker inför olika tänkta förslag på effektiviseringar.

6 kommentarer

  1. Monica Wahlström

    Nej, det är inte gentemot anställda i allmänhet jag anser att politikerna ska ta ett ordentligt tag, det är gentemot styrande tjänstemän. Tjänstemän ansvarar för hur allt ska drivas och styras, och för att få till stånd rejäla samarbeten, där viss verksamhet kanske förflyttas från en kommun till en annan för att höja kompetens och effektivisera, så är det min fasta övertygelse att tjänstemän tenderar se till sin egen verksamhet och ”strida för den”. Här behövs mycket visionärt tänkande, och att se till funktion istället för person, och detta i flera kommuner gemensamt.

    Därför behöver politiken ha mycket tydliga mål för ökad samverkan, och ta krafttag för att få till riktig samverkan över kommungränserna. Detta är förankrat hos våra folkpartivänner i kranskommunerna, och därmed en fråga vi kommer att driva. I vårt mer detaljerade kommunprogram återkommer vi med lite mer exempel på möjliga effektiviseringar.

    Det kan nog bli fråga om nedskärningar också, men även en översyn av just möjlighet att lyfta bort delar från vår kommun och samverka runt dessa. Det innebär förmodligen att vissa delar blir kvar och troligen med utökat utrymme, där det är Vännäs som blir motor i kransen i vissa frågor. Detta ser vi i Folkpartiet som en absolut nödvändighet, och det är politikerna som måste driva detta för att något rejält ska hända!

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Tack för ett förtydligande. För mig hör dock även tjänstemännen till de ”anställda” och den delen av kommunens anställda kan alltså inte räkna med samjma gehör hos politikerna, om Folkpartiet får bestämma.

  2. Monica Wahlström

    Jag förstår faktiskt inte vad du menar med att vi i Folkpartiet inte skulle ha gehör för de anställda? Vi saknar 18,5 miljoner. Det blir väldigt många som kommer att få gå, oavsett vem som styr. Det har redan fått gå många personer, då vi varje år sparar, skär, och drar in. Det vi vill är att en riktig genomlysning görs, och att man faktiskt kanske tänker på ett nytt sätt. Istället för att osthyvla överallt, vill vi kanske ta bort hela delar, dels genom mer upphandlingar, och sedan se till att samverka med kranskommunerna istället. Där kanske vissa delar försvinner och andra blir större hos oss. Alla förändringar som rör personal ska självfallet samverkas i vanlig ordning, i den delen har Folkpartiet definitivt ingen annan syn. Och vi vill även ha dialog med berörda, exemplet med byskolorna är den värsta sortens politiska krafttag, och det planerar vi INTE för, där en stor förändring nästan närmast ”luras” igenom. Vi tror på transparens, men vi tror att mycket behöver ses över – om vi ska kunna utvecklas och växa. Vi måste hitta vår nivå, när vi år efter år ligger flera miljoner back – då har vi inte hittat rätt nivå!

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Läs om min förra kommentar! Tjänstemän är också anställda och det är ju dem du syftar på här i din kommentar, eller hur. Du skrev så här:”Nej, det är inte gentemot anställda i allmänhet jag anser att politikerna ska ta ett ordentligt tag, det är gentemot styrande tjänstemän. Nu skriver du så här: ”Alla förändringar som rör personal ska självfallet samverkas i vanlig ordning,…”. Nu tar du tydligen också med andra anställda än just tjänstemännen och tjänstekvinnorna och det låter ju mycket bättre.

  3. Monica Wahlström

    Det jag menar med att ”peka ut” tjänstemän är att jag är ganska förvissad om att rejäla förändringar – och särskilt gällande verklig samverkan, måste ledas och föras framåt från politiskt håll. Tjänstemän tenderar att se till sitt verksamhetsområde i hög utsträckning.

    Det behövs politiska visioner, det behövs mod och det behövs mycket drivkraft – ett exempel på spännande nytänkande av detta slag är Folkpartiets i Dorotea förslag angående sjukvård: http://www.vk.se/plus/1234061/ny-vardlosning-presenteras-i-dorotea

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Bra Monica. Nu förstår vad du menar och tycker dessutom att du har helt rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.