Lockar vännäscentern till inflyttning?

I dag lyssnade jag på den debatt mellan vännäspolitiker som Socialdemokraterna hade inbjudit till. Vänsterpartiet saknades (liksom deras stånd).

Debatten var intressant att följa, men kunde förstås ha fått vara litet längre. Det finns mycket att säga om den, men jag väljer att bara ta upp en sak här. En fråga som de närvarande politikerna fick var vad de tyckte borde satsas på i kommunen för att få folk att flytta dit.

Jag kan inte låta bli att koppla den till Ulf Erikssons (C) inledningsanförande och undra om det han då sa var ägnat att locka folk att flytta till vår kommun. I stort sett allt var dåligt i kommunen, framhöll han. Vem vill flytta till en sådan kommun? Ett sådant tal skrämmer snarare än lockar.

En annan partiföreträdare, vars ”färg” är sådan att hans parti också kunde ha förväntats leverera kritiska omdömen om kommunen och därmed också mot den styrande majoriteten. Hans inledningsanförande hade en helt annan och positiv syn på vår kommun, en kommun som sa sig vilja fortsätta leva och dö i. Jag tillåter mig av det dra slutsatsen att hans önskan i det avseendet gäller även om kommunen också i fortsättningen styrs av andra än oppositionspartierna. Hans inledningstal lockar i motsats till Centerpartiets folk att flytta till kommunen.

7 kommentarer

  1. Nisse

    Hej Karl-Gustav! Du tar upp en viktig fråga, att de lokala partierna är så samsynta och att debatter mellan dem egentligen blir helt onödiga! Nu är det viktigt i alla kommuner att nya politiker, med nya tankar, får utrymme att presentera nya idéer i sina kommuner. Som du säger, Vännäs har ett bra geografiskt läge, med närhet till en större kommun och med goda kommunikationer. Tyvärr, har järnvägen visat sig överskattad, som motor för kommuners expansion. Jag tror näppeligen att den opålitliga botniabanan spelar någon större roll för människors önskan att bosätta sig i Umeå, men att påstå detta är som att svära i kyrkan, då media m fl trycker på om järnvägssatsningar i hela landet, utan att tidigare miljardsatsningar utvärderats.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Nu måste jag formulerat mig illla. Inte framhöll jag att partierna var lika! Tvärtom, det ena klagade på allt och det andra såg många bra saker med Vännäs!

  2. Andreas

    Vänsterpartiet stod på marknaden fredag och lördag. En liten förening och bara ideelt arbete är svårt att få ihop, tyvärr.

    Debatter blir det fler av. Va det dessutom så som du säger att Sossarna hade arrangerat debatten så känns det inte lila tråkigt att vi missade den.

  3. Ulf Eriksson

    Som frågorna var ställde är det väl rimligt att redovisa hur verkligheten faktiskt är. Om du gick till debatten i tron att Centerpartiet skulle berömma socialdemokraternas sätt att skött kommunens finanser och konsekvenserna i verksamheterna så har du misstagit dig. Jag trodde du visste att oppositionens uppgift är att kritiskt granska majoritetens sätt att sköta ledningen av kommunen. Tror knappast att Löfven i valrörelsen kommer att berömma alliansregeringen sätt att sköta ledningen av landet.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Självklart hade jag inte förväntat mig beröm från Centerpartiet, när det Socialdemokraterna sätt att sköta ledningen av kommunen. Med mitt inlägg försökte jag bara uppmärksamma dig och andra läsare faran med att bara prata illa om kommunen och samtidigt tro att man därmed lockar folk att flytta dit.

      • Ulf Eriksson

        Om du nu menar att jag har pratat illa om kommunen i syfte att skrämma människor från Vännäs har du fel. Min och oppositionens uppgift är att kritiskt granska och upplysa medborgarna om vart Vännäs är på väg om detta får fortsätta. Med ditt sätt att beskriva söndagens debatt verkar du vilja ge en bild av att socialdemokraternas sätt att sköta kommunen inte påverkar inflyttningen negativt.
        – sparkrav 2015 18,5 mkr,
        – ytterligare besparingar
        – befarad skattehöjning
        – nedläggning av 3 byskolor
        – försämrad grundsservice i byarna- sämre resultat i grundskolan
        – fler elever väljer skolor i andra kommuner
        – färre platser i särskilda boenden
        – sämre arbetsvillkor för anställda i omsorgen
        – flerårig bostadsbrist
        Detta har drabbat eller kommer att drabba medborgare och medarbetare i kommunen. Och tro inte att Vännäsborna och presumtiva inflyttare är ovetande om situationen i Vännäs. Jag påstår att detta har betydelse när människor funderar på att flytta till Vännäs eller har du en annan uppfattning?

        • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

          Jag är faktiskt också besviken på Socialdemokraterna nu, eftersom många av dem ju finns som bloggare i VK, men som nu är så tysta. Det känns inte som om det är min uppgift att försvara det partiet. Därför överlåter jag nu den uppgiften till andra. Fortfarande anser jag att du i dina kritiska inlägg från scenen i Oskarsparken definitivt inte lockar folk att flytta till Vännäs. Jag tror naturligtvis inte att det var ditt syfte att skrämma folk från att flytta hit, men om det nu är så eländigt illa med vår kommun, så kanske du som ansvarskännande person faktiskt borde göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.