Alltid roligare med nytt…

Broras

Att det nästan alltid är roligare att köpa nytt än att reparera och underhålla det gamla man har, håller nog de flesta med om.

Detta gäller såväl enskilda som kommuner. En dag såg vi ytterligare exempel på detta under vår vandring längs en äldre del av leden längs Långforsen. Så vitt jag förstått har nu den delen förlängts så att den ansluter till Tavelsjöleden. Den nya bjöd på en ”historievandring” i dag men vi valde som sagt den äldre delen.

Bedrövade kunde vi då se att den tydligen var helt bortglömd av kommunen. Såvitt jag förstår har Vännäs kommun ansvaret för den. Ruttnande räcken och broar här och där vittnade tydligt om leden fått vara helt utan underhåll en längre tid. Här och där korsades stigen dessutom av omkullfallna träd.

Promenaden var trots detta något att njuta av inte minst med den brusande Långforsen som både syntes och hördes större den av de ca två kilometrarna.

Som sagt roligare är det säkert att ordna en förlängning av leden än att underhålla den gamla delen. Hur klokt det är, är förstås en helt annan sak.

12 kommentarer

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Det skall vi absolut göra Lars W, men nu var det ju den äldre biten som jag klagar på vad gäller underhållet.

  1. Ulf Eriksson

    Visst kan det vara roligare att köpa nytt än att reparera om man inte behöver tänka på vad det kostar. Att ”vårda det vi har” verkar vara mindre intressant för Vännäs kommun jämfört med att bygga nytt. Jag tänker på hur underhållet har skötts på våra fastigheter och givetvis på nedläggningen av tre byskolor. Tillsammans har de förorsakat tillbygget av Vegaskolan för 100 mkr vilket ökar våra kapitalkostnader med minst 5 mkr/år. Centerpartiet går till val med bl.a. att vi ska bättre ”vårda det vi har” och därmed också förvalta vännäsbornas gemensamma tillgångar på ett bättre sätt. Det är det långsiktigt mest ”hållbara alternativet”.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Håller helt med dig i det du säger om att kommunen bättre borde vårda det den har. Däremot ser jag inte, som tydligen du, bygget av Vegaskolan som ett bevis på att man underlåtit att vårda det man har.

      • Ulf Eriksson

        Har du redan glömt orsaken till varför vi tvingades riva delar av Vegaskolan? Det var ju på grund av arbetsmiljöproblem för medarbetare och att barn mådde dåligt. Jag påstår att där fanns en koppling till ett bristande underhåll och därmed har inte kommunen ”vårdat det vi har”.

        • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

          Ok, nu förstår vad du menar, men ser ändå ingen koppling till nedläggningen av byaskolorna.

          • Ulf Eriksson

            Men ser du kopplingen mellan att ”vårda det vi har” och beslutet, i rekordfart, att lägga ned tre byskolor?

          • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

            Vi har en alltför skild uppfattning om varför byskolorna behövde läggas ner för att diskutera detta.

  2. Anders Nilsson

    Hej!
    Vandringsleden efter Långforsen har varit bortglömd sedan en tid av kommunen och underhållet har varit obefintligt. Glädjande nog så har det tagits initiativ av några tjänstemän på kommunen och i samråd med Selets byaförening kommer en restaurering att ske under sensommaren/hösten. Material är inköpt och en åtgärdsplan är upprättad och jag hoppas att det ska vara klart till nästa säsong.

    För övrigt måste jag berömma ditt val av bild till din blogg, sorten på bilden heter Satina

    Anders Nilsson

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Bra att något kommer att ske och att det görs på initiativ av kommunen. För mig utgör kommunens tjänstemän också ”kommunen” och alltså inte bara dess politiker. Tack för upplysningen om potatislandet. Satina heter tydligeh sorten och som jag, finare potatisland har jag aldrig någonsin tidigare sett i mitt 73-åriga liv.

      • Anders Nilsson

        Jag hoppas att en liten bidragande orsak till potatislandets utseende beror på den kunskap jag skaffat mig under min tid som potatisodlare men min ödmjukhet hindrar mig från att tro att det enbart skulle bero på det.
        För övrigt så kommer potatisen förmodligen att dyka upp i någon affär i din närhet under året samt på slöjdarnas hus under skördemarknaden.

        • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

          Självklart har dina kunskaper om potatisodling kraftigt bidragit till det fina landet – visste f.ö. inte att det var ditt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.