Hägglund om svältande äldre

I morse såg jag och lyssnade jag på lyssnarfrågor till Göran Hägglund (KD) i TV1.  Som vanligt uppskattar jag hans tydliga men också tämligen smarta svar på knepiga frågor. Han gör normalt inte bort sig, men nog gjorde han väl det som svar på frågan om svältande äldre ändå?

En av reportrarna frågade hur KD tänker sig hantera frågan om svältande äldre inom äldreomsorgen. Frågan var kopplad till geriatrikprofessorn Yngve Gustafsson, som tidigare i dag hade meddelat att bara 6 av 42 boende på ”Sveriges bästa äldreboende” Smedsbergets äldreboende i Lycksele äter tillräckligt. 36 av dem ”svälter” alltså. Gustafsson nämnde också att så många som 15 000 svälter ihjäl inom äldreomsorgen. Förmodligen avsåg han då äldre boende i särskilda boenden och äldre som är helt beroende av hemtjänsten.

Men om så många svälter på det äldreboende som är tänkt skall vara Sveriges bästa, så torde liknande förhållande råda på andra äldreboenden också.

Göran Hägglunds enda svar på reportens fråga var att hänvisa till sitt partis löfte om att alla över 85 år skall garanteras boende just i dessa äldreboenden, där folk alltså svälter ihjäl! Med KD-lagens hjälp skall alltså den som vill garanteras äldreboende, där risken att svälta ihjäl är så stor.

5 kommentarer

  1. gerd

    Tänkte på precis samma sak. Svälten på äldreboendena ville han lösa genom att fler ska få tillgång till äldreboenden (automatik för 85+arna). Det blir ju då fler som svälter i hjäl och därmed en besparing för samhället och det är väl det som är avsikten.
    Hägglund gjorde även bort sig i gårdagskvällens utfrågning. Som vanligt är även medverkande journalister dåligt pålästa. Hägglund påstår att pensionärerna fått mer skattesänkningar än löntagarna under den sista mandatperioden. Ren lögn eller är det möjligen altzhemier ligth?
    Pensionärerna har fått en (1) skattesänkning och det var i januari 2014. Beloppet var på 50kr. Samtidigt genomfördes jobbskatteavdrag nr 5 som totalt kostade c:a 6 miljarder. Med dessa pengar hade man kunnat avskaffa pensionärsskatten helt. I valrörelsen 2010 lovade kd att sänka pensionärsskatten så fort det fanns ekonomiskt utrymme. Under mandatperioden fanns utrymme för ett 5:e jobbskatteavdrag, (som självklart gav mest till de som redan har) för sänkta bolagsskatter, utökade möjligheter att få bidrag för läxhjälp åt borgarnas obegåvade barn, bartender som blandar drinkar mm och man ville också sänka skatterna ytterligare för höginkomsttagarna genom den s k värnskatten som riksdagens majoritet sa nej till. Löftet har alltså inte med ”ekonomiskt utrymme” att göra utan är en prioritering. KD lurar pensionärerna och ljuger värre än vanligt. Det ska bli ett sant nöje att få ta del av Hägglunds förklaringar när han och kompisen Lööf smiter ut bakvägen den 14 september. Saknad av ingen!

  2. Simon

    Jag undrar om du lyssnade på Göran Hägglund ändå. Det han sa var att undernäringen ofta är kopplad till trivseln på äldreboendet och hur måltiden är. Därför handlar det till stor del om omvårdnad och tillsyn. Kristdemokraterna har också – även om Hägglund inte hann dit i utfrågningen i morse – föreslagit att äldre ska få rätt att välja sin mat. Se här t ex: http://ekuriren.se/nyheter/val2014/1.2537954-kd-vill-ge-de-aldreratt-att-valja-sin-mat

    Jag vill också säga emot felaktigheter/lögner i Gerds kommentar. Skatten för pensionärer sänktes 2009, 2010, 2011, 2013 och 2014. Det är Kristdemokraterna som har drivit fram skattesänkningarna vid dessa tillfällen. Totalt har de gjort att en garantipensionär har ungefär en månadsinkomst mer i plånboken. KD har sänkt skatten så fort det har funnits ekonomiskt utrymme. Inför valet är det en prioriterad fråga för partiet återigen. En röst på Kristdemokraterna är en röst på större utrymme för det parti som kämpar för att jämna ut skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Visst lyssnade jag men fortfarande gäller att KD:s förslag skulle innebära rätt till bostad i särskilt boende och det alltså även om trivseln och måltiden kanske inte är så bra där.

    • gerd

      Simon, du svarar inte på frågan om varför det fanns utrymme till det 5:e jobbskatteavdraget som genomfördes med sverigedemokraternas stöd 2014 och som kostade c:a 6 miljarder kronor. Dessa pengar hade räckt till för att ta bort den orättvisa pensionärsskatten helt. Dessutom medförde detta till att skillnaden mellan löntagare och pensionärer blev ännu större. Sänkningen av bolagsskatten kostade väl också runt 8-10 miljarder. Det är alltså INTE frågan om ”ekonomiskt utrymme” utan det är en fråga om hur man prioriterar. Sluta ljuga och lura människor. Jobbskatteavdragen påstås vara bra eftersom löntagarna då får mer pengar i plånboken och ökad konsumtion ger fler arbetstillfällen. Jag är helt övertygad om att en pensionär som får lite mer i plånboken skulle i högre grad sätta fart på konsumtionen. Generellt åker de inte utomlands för pengarna, de köper inte heller elektronik och bilar som produceras utomlands vilket inte gynnar den inhemska arbetskraften.
      Gå gärna in på Skattebetalarnas förenings hemsida och kolla fakta.
      Själv betalar jag 7.128kr mer än en löntagare med samma inkomst under 2014. Sedan 2009 har jag betalt 65.832kr mer än en löntagare med samma inkomst. Sammanställningen är gjord av SCB. Pension är uppskjuten lön. Jag betraktar det som högern gjort som ren stöld. Det vore klädsamt om kris(t)demokraterna tog ansvar för vad ni åsamkat samhället i stället för att skylla andra.

  3. lf

    Jag tycker det är förfärligt att gamla i Sverige svälter. Det är svårt att ta Göran Hägglund på allvar. Jag skulle vilja lyfta frågan ytterligare.
    I förra veckan flaggade Migrationsverket för att kostnaden för deras verksamhet har blivit så stor att mer resurser måste till.
    I dagarna har det ryktas om vissa skattehöjningar för att täcka behovet.
    Moderaterna ville ha en pressträff om detta idag.
    Vad få vi se i eftermiddag på TV,jo två gravallvarliga moderater som målade upp en dyster världsbild.Man väntade på beskedet att vi måste höja skatten.
    Men nej det behövs inga skattehöjningar de kommande åren p.g.a invandringen.
    Enligt mitt sätt är det ett politisk utspel som ligger under lågvattenmärket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.