”Det amerikanska folket”

”Det amerikamnska folket” har nu i mellanårsvalet vunnit majoritet även i senaten hörde jag nyss i en nyhetssändning i svensk TV. Detta får mig att än en gång uppmärksamma frågan om valdeltagandet i USA.

Valdeltagandet vid mellanårsvalen brukar ligga kring 40 % och gör det sannolikt även den här gången. Valdeltagandet vid våra val ligger kring 80 %. Redan när man ser dessa siffror inser man, om man anser att andelen väljare som deltar i demokratiska val är ett uttryck för styrkan på demokratin, att demokratin ju inte är särskilt imponerande i USA.

Det finns dock ytterligare en anledning till oro över demokratin i USA sett utifrån valdeltagandet. 80 % valdeltagande i Sverige betyder att åtta av tio som uppfyller kraven på att vara röstberättigade också har röstat.

I USA betyder 40 % valdeltagande inte att fyra av tio som uppfyller kravet på ålder och nationalitet har röstat. Den betyder bara att 40 % har röstat av dem som finns registrerade för att rösta genom en egen insats att just vara registrerad! Om det hade varit möjligt att redovisa hur stor andel av dem som enligt svenska demokratiska regler har rösträtt, skulle siffran på valdeltagandet hamna långt under de 40 procenten!

I Sverige strävar man efter att göra det möjligt för alla att nyttja sin demokratiska rättighet att delta i allmänna val. I USA finns det exempel på motsatsen. Redan kravet på att registrera sig själv för att få rösta medför att många, främst lågutbildade inte finns med bland de ynka 40 % som har röstat.

Än har jag f.ö. inte hört någon av alla de experter som uttalar sig om USA-valen anstränga sig med att förklara att det låga valdeltagande är ännu lägre än vad de redan låga siffrorna visar. För mig är det märkligt och har länge fått mig att tvivla på min egen tolkning av sistuationen.

För en tid sedan diskuterade jag den här frågan med en amerikansk vän och förklarade att alla här i landet som är röstberättigade får sina röstkort via vårt datoriserade folkbokföringssystem. Hennes mycket förvånande kommentar till detta var att sådant ju går bra i ett litet land med bara drygt 9 miljoner invånare och underförstått inte i ett stort land som USA med dryga 300 miljoner invånare! Jag tror dock inte att det finns någon sådan begränsning i ett datoriserat folkbokföringssystem.

3 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    Bra information!
    I USA tas rösträtten bort för vissa personer. I vissa stater kan det räcka med att fått fortkörningsböter för att förlora rösträtten. Och alla som sitter i fängelse har ingen rösträtt. Eller för personer som har vissa sjukdomar!

    Hörde i radion att i vissa områden är röstdeltagandet endast 7%!

    Så man kan verkligen undra: Är USA en demokrati`?

    Man undrar vad som händer när halva folket som inte röstar får en riktigt parti att rösta på istället för de partier som idag göds av de rikas pengar?

  2. Hans-Inge Smetana

    Intressant information att det är så lågt valdeltagande. Har inte borrat i frågan. Annars är det ju ett spännande politiks klimat när man ordnar konvent etc. Många betalar 1000 kr för att få träffa politiker och äta middag. Och även om man inte har middag så betalar man för att komma och lyssna. Här i Sverige får man ”släpa” dit folk oavsett vilken politiker som åker runt i landet.

    Många partier har tittat på hur Obama gjorde och vill ta efter. Vissa drag kan man kanske applicera på svenskar. Men enligt mitt sätt att se det så är det mesta icke applicerbart eftersom det är ett helt annat politiskt klimat over there.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Läs kommentaren från vår amerikanske vän. Han har inte tänkt på att valdeltagande ju faktiskt är ännu lägre än vad som anges, eftersom den ju bara anger andelen som röstar av dem som har registrerat sig och inte av alla de borde få rösta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.