USA en oligarki?

I ett par tidigare inlägg har jag indirekt velat hävda att USA inte är en demokrati. Det låga valdeltagande tycker jag är ett bevis på det. Presidentens vetorätt är ett annat.

Nu har forskare på det amerikanska universitetet Princeton kunnat konstatera att det faktiskt ÄR så. USA är i stället en oligarki, ett fåmansvälde. Det är alltså inte ”folket” som styr landet utan ekonomiska intressen som mäktiga grupper och enskilda rika människor har. Det är i huvudsak på dem de politiskt valda beslutfattarna lyssnar när de fattar sina beslut. Dessutom tror jag att de få som deltar i de allmänna valen definitivt inte kommer från de mindre besuttna individerna bland landets befolkning. Detta bidrar därmed också till att de fattiga, som också hör till folket, inte får sina intressen bevakade på samma sätt som de rika.

I en demokrati skall det, som alla vet, vara folket som styr via de representanter det valt. Alla hinder och svårigheter för gemene man att lämna sin röst i allmänna val skall undanröjas så långt det är möjligt. I USA är det precis tvärtom. Till de hinder som redan finns hittar man på nya som gör det än svårare att rösta för de ekonomiskt och på annat sätt svaga i landet.

I en oligarki eller fåmansvälde styrs ett land av ett fåtal människor och intresseorganisationer. I ett land som USA med över 320 miljoner invånare betyder förstås ”fåtal” flera tusen, som dock bara är ett ”fåtal” i relation till de trehundratjugu miljonerna som bor där.

I ett av mina tidigare blogginlägg tog jag upp det märkliga i att presidenten med sitt veto kan stoppa beslut som en majoritet i kongressen har fattat. En sådan möjlighet för en ensam individ liknar mer vad som gäller i en diktatur, men kanske är även det bara en del i en oligarki som forskarna kommit fram till råder i USA.

(Att de aktuella forskarna på Princeton läst mina blogginägg och tack vare dem gjort sin forskning tar jag för givet. Dock förstår jag inte hur de kunnat få fram sitt förskningsresultat så snabbt.)

HÄR FINNS en kort rapport om forskningsresultatet på engelska – utan mina egna funderingar.

 

2 kommentarer

  1. Rolf Löfling

    Ja, logiken i det du säger är slående. Att sverige och EU är en oligarki är också självklart. På borde kommunal och statligt, och mellan statlig nivå. Den frustration jag känner att bo i en diktatur är stor.Som Olof Palme sa ( diktaturens kreatur ). Vad man kan göra åt det, utom som Mollberg sa när han fick på nöten att fly från landet. Dom beväpnar militären och polisen hårt. Och använder sig av sin media som betalas av undersåtarna. För bevakningen används som vanligt Säpo och FRA. Det är kanske så att forskarna på Princeton oberoende av dig har kommit fram till samma slutsats.
    MVH Rolf Löfling.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Sverige en diktatur? Dina obalanserade synpunkter visar tydligt till partitillhörighet. Det finns nämligen åtminstone ETT parti, som gör allt det kan för att få Sverige att framstå som det absolut värsta landet att bo i i hela världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.