Återstår att privatisera?

Private prisons

I ”vår” stat, Michigan, finns det dessbättre inga privata fängelser – än i alla fall.

I går såg jag en dokumentär på Netflix (The Culture High), som uppgavs skulle behandla debatten för och emot legalisering av Marijuana i USA. Det gjorde den också men tog även upp en minst lika intressant fråga, nämligen förekomsten av privata fängelser i USA.

Sedan tidigare  kände jag till ett fall i USA, där en domare hade hamnat i fängelse för att han försåg privata fängelser med fångar mot privat betalning. I dag har jag läst mer i fråga och förfärats av vad jag funnit.

Trångt

Så här trångt kan det vara…

Fångar tas i stor grad hand om av privata fängelser i USA, helt egna eller genom privat drivna offentliga fängelser. Staten garanterar genom kontrakt med företagen att ända upp till 100 % av fängelseplatserna skall vara fyllda. Lyckas man inte hålla dem fyllda, får de privata företagen ändå betalt för uteblivna fångar.

Det finns massor att läsa på webben om detta med privata, vinstbringande fängelser. Jag väljer att citera ett enda stycke av allt detta här:

”Private prisons are the biggest business in the prison industry complex. About 18 corporations guard 10,000 prisoners in 27 states. The two largest are Correctional Corporation of America (CCA) and Wackenhut, which together control 75%. Private prisons receive a guaranteed amount of money for each prisoner, independent of what it costs to maintain each one. According to Russell Boraas, a private prison administrator in Virginia, “the secret to low operating costs is having a minimal number of guards for the maximum number of prisoners.” The CCA has an ultra-modern prison in Lawrenceville, Virginia, where five guards on dayshift and two at night watch over 750 prisoners. In these prisons, inmates may get their sentences reduced for “good behavior,” but for any infraction, they get 30 days added – which means more profits for CCA. According to a study of New Mexico prisons, it was found that CCA inmates lost “good behavior time” at a rate eight times higher than those in state prisons.

Precis som när det gäller privata välfärdsföretag i Sverige, så är det personalen man drar in på. Att det är endast fem vakter på dagen och två på natten i fängelset i Lawrenceville i Virginia, där över 750 fångar finns inlåsta, säger en del.

Trots mångas iver och misstroende vad gäller offentligt drivna verksamheter, tror jag ändå inte att någon vill driva fängelser i Sverige, även om detta enligt vad som skett i USA skulle bli en mycket framgångsrik affärsidé att fylla privata plånböcker med skattepengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.