Dandelion

Maskroror

Dandelion eller maskrosor har vi också i USA. Benämningen kommer från franskans ”dent de lion”, eftersom man ser en likhet mellan de tandade bladen och lejonets tänder. I Frankrike kallas den ”pissenlit” (pisser en lit=pissa i sängen). Växten är nämligen urindrivande.

Varje år ägnar jag några hopplösa timmar åt att så gott det går ta bort maskrosor från vår gräsmatta. Få lyckas jag ta bort, där hela roten följer med. Jag inser det hopplösa i uppgiften, men samtidigt är det en avkopplande arbetsuppgift, som jag väljer att göra mindre tråkig genom att höra på radio. Jag tänker fortsätta med uppgiften även i dag.

En snabbkoll på internet stoppar mig inte. Precis som jag redan förstått är det i princip en omöjlig uppgift. Och jag tänker inte byta ut 1½ meter jord, för att sedan bli kvitt den i framtiden. I så fall måste jag ju göra det både på den intilliggande åkern och på grannens tomt!

”Att försöka få bort maskrosor från gräsmattan är ett otacksamt arbete. Det är i stort sett omöjligt om man inte skopar bort cirka en och en halv meter av jordlagret, lägger dit planteringsjord och sår i gräsfrö. Då kan det lyckas.”

2 kommentarer

 1. sören

  Vackra men alltför många!
  Tips: Fiskars har ett redskap som fungerar utmärkt för att ta bort maskrosplantan (Fiskars w52 är beteckningen). Till dags dato har jag fyllt en skottkärra med dandellions. Så det är bara att (be)kämpa på !

  Hälsningar, Sören

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Jag fyllde nära tre stora skottkärror och ger nu men återgår till samma jobb om ca ett år och kanske med ett nytt redskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.