Riksdagskvinnan (M) och jobblinjen

Media har nu påpassligt informerat om hur f.d. riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) sedan riksdagsuppdraget upphört numera tycks uppfatta innebörden av den s.k. jobblinjen. Nu tycks hon också vara mer inne på den tidigare så förhatliga bidragslinjen.

I dag får hon ett ”bidrag” från staten i form av inkomstgaranti på hela 48 000 kronor i månaden. Bidraget, jag fortsätter att kalla det just ”bidrag”, är till för att klara sitt uppehälle i väntan på arbete. Arbete är precis vad den f.d. riksdagsledamoten väntar på och även ivrigt söker enligt egen uppgift.

Direkt frågar man sig då förstås hur svår hennes situation som arbetssökande är. Är kanske riksdagstiden hennes enda merit? Saknar hon utbildning? Har hon möjligen något dolt arbetshinder, som gjort att hon efter flera månader ännu inte har lyckats få ett arbete?

Nu är det faktiskt så att hon har en utbildning som sjuksköterska, ett bristyrke med andra ord. Jag hörde henne säga att hon nu känner att hon vill byta yrkesinriktning och underförstått därför troligen inte sökt jobb som just sjuksköterska.

Naturligtvis måste detta tolkas som en ganska normal underlåtenhet. Om hon hade gjort det, hade hon fått avstå från det fina månatliga bidraget på 48 000 och i stället fått nöja sig med en långt lägre sjuksköterskelön.

Att som moderat i detta läge strunta både i syftet med arbetslinjen och den inbyggda aversionen mot bidrag, är både mänskligt och förståeligt samtidigt som det starkt får mig att ifrågasätta just den här moderatens verkliga syn på arbetslinjen och bidragsberoende. Hon tycks mena att detta bara gäller andra, som liksom henne själv, föredrar att inte arbeta utan i stället leva på bidrag från skattebetalarna.

10 kommentarer

  1. Mia K

    Hej Karl-Gustav! Jättebra att du gör dina läsare medvetna om de förmåner som förtroendevalda i riksdagen utnjuter! Moderaterna kommer att tappa väljare, då deras förtroendevalda uppenbarligen ser sig själva som annan ras än vanligt folk.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Det är väl kanske i ta i – en annan ras menar jag. Men många av dem ser nog ned på vanligt folk som inte kan sko sig på våra gemensamma skattepengar.

  2. Christer

    Tyvärr finns det många exempel på hur politiker, från alla partier, utnyttjat systemet med allt för generösa bidrahssystem. En del har startat företag som haft miljoner i vinst men eftersom de inte tagit ut lön fått behålla sin pension från riksdagen.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Jag är helt medveten om det. Men att detta nu handlar om en moderat och det partiets prat om jobblinjen och om det partiets vana att föraktfullt prata om bidragslinjen gör ju saken extra anmärkningsvärd, tycker jag.

  3. bengt

    Bra att du tar upp dubbelmoralen som finns i alla partier För ett tag sen var det en spolitiker och lärare som gjorde likadant trots lärarbrist

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Alla partier, ja… Men nu är det en moderat som tycks ha glömt arbetslinjen och i stället föredrar bidragslinjen.

  4. En annan syrra

    Vi skall inte glömma att hon för några år sedan ertappades med att stämpla in på sin landstingsarbetsplats men jobbade istället på den privata kliniken i Lycksele,dvs ett rent bedrägeri .

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Det kan jag väl ändå inte tro. Om det är riktigt, förstår jag att inte sjuksköterskejobb är så lätt att få i dag för henne.

      • En annan syrra

        I januari 2011 skrev bla vårdfacket om händelsen,hon stämplade in på sin arbetsplats,gick sedan och arbetade på makens privata vårdcentral samt återvände på eftermiddagen och stämplade ut.

        • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

          Hej!
          Jag har fått en kommentar, handskriven och sänd till mig i ett vanligt brev. I brevet får jag läsa hur oerhört värdefull denna kvinna är för Lycksele, närmast en helig ”ko”, om du nu ursäktar. I mina ögon finns det inte mycket att beundra vad det gäller henne. Och av vad jag nu hört i efterhand förstår jag att hon är körd som sjuksköterska, åtminstone i den offentliga sjukvården. Nu skall jag se om jag hittar Vårdfacket, jan 2011 på nätet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.