Mitt ”lasersvetsade” öga

I går var jag kritisk mot ögonmottagningens kallelse. I dag vill jag starkt lovorda, vad man där gjorde för synen på mitt vänsteröga.

För en tid sedan opererade jag ögat för grå starr. Min syn därefter blev dessvärre inte så mycket förbättrad som jag hade förväntat mig. Med tiden blev den t.o.m. sämre och enligt optikern lika dålig som den var före operationen. S.k. efterstarr konstaterades och jag fick en remiss av optikern till ögonmottagningen. Efter att under 2-3 år ha gått omkring med en ”dimmig” syn på ögat, var jag så där i går för behandling.

Efterstarr innebär att den kapsel, som den ursprungliga linsen legat i och som har lämnats kvar som stöd för den konstgjorda linsen, genomgått en förändring så att den inte längre släpper igenom ljus som den skall. Synen blir då som den var när man har ”vanlig” grå starr. Hur gör man då för att ljus skall släppas fram till näthinnan? Jo, med en speciell laser (YAG -laser) bränner men helt enkelt (?) en öppning i kapselväggen mellan lins och glaskropp.

Själva ingreppet tog mindre än fem minuter. Läkaren, Andreas Viberg, lät mig därefter förstå, att det kunde ta 2-3 dagar, innan jag skulle märka en förbättring av synen. Men redan ute i korridoren upptäckte jag till min stora lycka, att synen på det aktuella ögat redan var 100 % fullgod. Efter vad läkaren strax innan hade förklarat, skulle den bli som den var när den var som bäst efter själva starroperationen. Att det inte stämmer i mitt fall, kan jag naturligtvis inte klaga på.

Utöver den jämförelsevis korta tiden med läkaren bjöd jag på min ”dyrbara” pensionärstid så att två trevliga läkarkandidater fick träna på att undersöka mina ögon på olika sätt. Den ena kandidaten noterade överraskad att linsen på min högra öga ju såg helt naturlig ut. Enligt remissen från optikern skulle även det vara opererat. Jag upplyste honom då förstås om att den linsen hade suttit där i drygt 74 år!

Vilken lycka att på litet drygt fem minuter gå från en besvärande dimsyn på ett öga, sämre än vad som krävs för körkort, till fullständig skarpsynthet!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.