Min syn på ”facket”

Hela mitt yrkesverksamma liv har jag varit  medlem i en fackförening. Min övertygelse om nyttan av detta har varit oomkullrunkelig och detta även efter det att jag lämnade SKTF några år före min pensionering. Det gjorde jag när jag insåg hur litet man brydde sig om en medlem som drabbats av problem i hens relation till arbetsgivaren.

Min amerikanska fru har inte anslutit sig till Kommunal trots flera års anställning, där Kommunal skulle ha varit hennes fackförening. Hon har avstått från detta, trots mer eller mindre tydliga antydningar på sin arbetsplats innebärande att hon nog ändå borde gå med.

Också jag har ”stillsamt” tyckt att hon borde gå med. Hon har ändå avstått. Tidigare skandaler med fackpampar inblandade har varit en av orsakerna men också hennes erfarenhet och syn på facket från USA.

Den aktuella skandalen med Kommunal har ytterligare stärkt hennes inställning till facket, trots att hon är så väl medveten om vad gott facket inneburit på den svenska arbetsmarknaden. Skandalen med Kommunal har förstås även fått mig att aldrig någonsin mer rekommendera någon att gå med i facket.

Jag brukar inte använda svordomar i mina blogginlägg, men nu gör jag det. Det som Aftonbladet avslöjat är för djävligt och kommer att få vittgående konsekvenser och det inte bara för den kassör i Kommunal som sagt upp sig och nu måste hanka sig fram på den blygsamma fallskärmslönen på litet drygt 70 000 kronor i månaden.

Det värsta är ändå att den försvagning av Kommunal, som man själva i ledningen svarar för, trots allt kommer att gynna arbetsgivarsidan.

 

 

En kommentar

  1. Kjell B

    Jag hade en bekant för ett antal år sedan, som svor över alla som hade någon ställning i samhället.
    Han sade att det bara var ”tjyvdjävlar”, t.ex. präster, kommunalpampar, m.fl. som tagit på sej sina uppdrag enbart för att kunna sko sej på andras bekostnad.
    Jag tyckte att han var samhällsfrånvänd, men nästan varje gång jag ser på teven eller läser tidningen
    tänker jag på den här mannen och måste ge honom rätt- postumt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.