Vad säger lagen?

I dag var jag med om något, som fick mig att undra just över detta – vad skulle jag ha gjort för att ha varit riktigt laglydig?

I Vännäsby ser jag en personbil som kört upp på en plogkant och tydligen inte kunde ta sig loss. Ur bilen steg en gammal man ut med bara armar i kortärmad skjorta. Det var -15 grader och det hela såg förstås riktigt illa ut. Jag stannade och han bad mig skjuta på så att han skulle kunna backa sig loss.

Det gick inte, eftersom tryckte gasen helt i botten och tydligen inte kände den teknik som måste användas i  en situation som denna. Efter några försök lämnade han bilen för att låna en spade i närmaste hus, fortfarande iklädd endast sin kortärmade skjorta. I det läget försökte jag själv få loss bilen och lyckades också med det.

Samtliga rutor var nerisade. Innan jag körde efter den gamle mannen, skrapade jag rutorna så gott det gick. Då upptäckte jag att bilens värmesystem var utslaget, åtminstone fläkten. Därefter uppmanade jag mannen att inte köra sin bil till Vännäs eftersom det ju är olagligt att framföra en bil med rutorna nedisade. Jag lovade också att skjutsa hem honom. Han lyssnade inte på mig utan tackade för hjälpen och körde iväg, direkt till verkstan i Vännäs lovade han. Jag körde efter honom hela vägen, för att vara närvarande, om han skulle hamna utanför vägen igen, eller om något ännu värre skulle hända.

Så här i efterhand undrar jag, om jag hade någon slags laglig skyldighet att hindra mannen från att köra vidare och utsätta sig själv och andra trafikanter för livsfara.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.