Rösträtt i Oregon, USA

I USA måste man, som de flesta vet, registrera sig, om man vill rösta i de allmänna valen. Man måste alltså be om att få göra det, d.v.s. be om att få bli uppsatt på röstlängden.

I delstaten Oregon måste man nu i vissa lägen i stället be om att få bli borttagen från röstlängden, där man hamnat med automatik kopplad till ens egen aktivitet rörande sitt körkort ända sedan 2013 och fortsättningsvis. Har man sökt körkort, förnyat det eller gjort en adressändring, blir man med automatik införd på röstlängden. Förutsättningen för detta är förstås att man uppfyller de krav som ställs för att man överhuvudtaget har rösträtt. Men att registrera sig särskilt för den rätten behöver man alltså numera inte göra.

Sedan man blivit registrerad och fått rätten att rösta, får man ett brev från myndigheterna om detta. För att bli borttagen från röstlängden skall man inom tre veckor meddela att man vill det. Om man inte gör det, kommer man att få röstsedlar hemskickade inom 20 dagar innan varje val.

En nyligen antagen lag, signerad av den demokratiska guvernören Kate Brown, har gjort detta möjligt. Inte en enda republikan (USA-moderat, som jag ”vanvördigt” väljer att benämna dem) röstade för lagen. Att underlätta för människor att utnyttja sin demokratiska rätt att delta i de allmänna valen, vill alltså inte republikanerna. Förklaringarna till varför de är motståndare till lagen förstår jag inte.

LÄS OM LAGEN här!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.