Läkarbristen?

Länge har jag haft svårt att tro att de negativa följderna av läkarbristen, stafettläkarbehovet t.ex., uteslutande skulle vara en följd av att för få läkare utbildas. Det jag upplevde i går måste nog ses som ytterligare ett skäl till läkarbristen.

Jag följde nämligen en bekant till en av NUS mottagningar. Hen behövde ett läkarintyg. Läkarens hantering av ärendet gav ett positivt och professionellt intryck, men ändå…

Det tog max 10 minuter för läkaren att skaffa sig underlag för intyget. Sedan tog det ca 30 minuter för hen att mödosamt och ytterst långsamt skriva ner den text som sedan utgjorde själva intyget. Under skrivandet användes endast ett fåtal av hens fingrar. Om än expert på det som intyget avsåg, så avslöjades direkt bristen på expertis när det gällde att hantera ett tangentbord.

Finns det inga läkarsekreterare längre? En sådan skulle kanske ha behövt 10 minuter att skriva ut samma text. Doktorn skulle då under de 30 minuter som intygsskrivandet tog kunna ha tagit emot minst ytterligare två patienter med samma typ av ärende.

Läkaren i fråga är överläkare och specialist inom sitt område. En snabbkoll på hitta.se visar att hen bor i Stockholm! Är hen kanske t.o.m. själv en stafettläkare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.