Valdeltagandet i USA-valet

Jag har en av många käpphästar. Den jag tänker på nu är hur man skall tolka valdeltagandet i valen i USA.

Det senaste valet hade visst ca 55 % deltagande. Så vitt jag förstår, betyder det att 55 % av dem som hade registrerat sig eller redan var registrerade röstade. Den uppgiften har jag fått verifierad för flera år sedan.

Inga nyhetsmedia nämner dock detta, som borde vara en viktig sak att upplysa om. När vi hör siffran 55 % jämför vi med vårt dryga 80 % deltagande. Det blir ju helt fel.

Antalet röstande i USA i förhållande till det totala antalet, som skulle kunnat rösta om de bara hade registrerat sig, blir betydligt lägre.

Det måste finnas någon som läser detta, som kan tala om hur fel jag har – eller rätt?

2 kommentarer

 1. Per-Ola Moström

  Du har alldeles rätt! Det är bara 1/4 av den vuxna befolkningen som röstat på Trumph!
  Det fanns totalt mer än 231 miljoner röstberättigade amerikaner i år. Men av dem var det mer än 108 miljoner människor som avstod från att rösta.

  108 miljoner amerikaner tyckte inte det var mödan värt att registrera sig och släpa sig iväg till vallokalen för att avgöra vem som ska företräda dem i världen fyra år framåt.

  http://www.nsd.se/opinion/sorgligt-lagt-valdeltagande-i-usa-10302206.aspx

 2. Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

  Nu har jag ägnat ett par timmar åt att läsa olika källor i USA, för att försöka utröna vad som gäller, när man skall försöka förstå det procentsats som anges för valdeltagandet. Jag ger upp nu. Siffrorna varierar från ställe till ställe. En begreppsförvirring tycks råda. Vad menar man med ”valberättigade” t.ex. För mig betyder det först och främst att man har åldern inne, är amerikansk medborgare, inte sitter i fängelse m.m, m.m. OCH har registrerat sig för att rösta. Så tycks inte alla ha uppfattat det. Olika uppgifter för lämnat antal röstade florerar också. Jag fortsätter dock att inbilla mig att de procenttal som anges över valdeltagandet är baserade på antal registrerade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.