Stadsdirektörsmeriter

Ibland diskuteras huruvida en chef behöver kunna särskilt mycket inom det område eller de områden som hen är chef för. Det sägs vara annat än just den kunskapen som gör hen värdefull i sin chefsroll.

Umeå kommuns högste chef, stadsdirektören, är välmeriterad tyckte förstås de som anställde honom. Onekligen har han en meriterande yrkesbakgrund, även om han saknar erfarenhet av kommunal verksamhet.

För ”vanligt” folk är det dock svårt att se hur följande  bakgrund kan väga upp bristen på erfarenheter av kommunal verksamhet:

Han är en f.d. VD i Komatsu Forest AB. Snickeri- och ishockeyintresserad är han vidare enligt egen uppgift. Några år har han arbetat som officer i försvarsmakten och har även varit kvalitets- och miljöchef på ett sågverk.

Ovanpå allt detta har han den unika erfarenheten av att ha varit ensamstående förälder!

Hans agerande och slutenhet, eller rädsla för att säga vad han tycker om skandalen inom samhällsbyggnadskontoret, tyder på en värdefull anpassningsförmåga till den exklusiva umeåandan, en merit som väl knappast hade kunnat anas under anställningsintervjun.

 

2 kommentarer

  1. Basic Rules

    Googlade lite på JJ och hittade; Jonas Jonsson är teologie doktor och docent i missionsvetenskap i Uppsala samt tidigare biträdande generalsekreterare i Lutherska världsförbundet !
    Vd på Komatsu, var det inte VVD.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Du tittade på fel Jonas Jonsson! Farligt med Google om man ser sig för ordentligt. Gör ett nytt försök!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.