Vår fina sjukvård

Ofta får vi läsa om fall i vår sjukvård, som inte utlöpt särskilt väl. Händelser som t.ex. ”skickades hem och dog sedan i hemmet” rapporterar våra tidningar gärna får många av oss att uppfatta vår sjukvård som ”dålig”. Vi nickar sedan instämmande, när vi hör andra klaga.

Nyligen hörde jag en vän, som just gått igenom en livsräddande operation, säga något i still med:

– Hör jag i fortsättningen någon klaga på vår sjukvård kommer jag minsann inte att stillatigande höra på klagomålen.

Är det verkligen så illa, att vi inte fattar, hur bra vår sjukvård är och först när vi verkligen behöver den ändrar uppfattning? I all mänsklig verksamhet görs då och då misstag, misstag som kan få svåra negativa följder. Borde vi inte förstå att det är så och inte bara döma ut hela verksamheten?

 

5 kommentarer

 1. Svenne

  Det är bara att titta på hur många som kommer till läkaren enligt vad vårdgarantin säger. Så bra är vården ,hur många av dessa kommer för sent ?? Hur många ligger i korridorer . Hur ser det ut med BB runt om i landet. Vad kostar staffetläkarna ,hur många sköterskor och läkare saknas. Listan kan göras lång och vad är bra med denna.Gått och väntat på en handoperation i 2 års tid nu,värken tilltar och detta är en enkel operation. Min sambo har ett knä som hon sökt för och väntat på läkartid i 3 månader.
  Sen är ju givetvis läkarna duktiga men att vården fungerar som den ska vet jag inte. De som väntar tex på en höftledsoperation tycker inte det.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Ja, det är ju för bedrövligt! Allt detta beror på brist på pengar. Vår sjukvård ÄR bra, men så länge inte skattemedel i erforderlig mängd tillförs den av olika skäl, blir den aldrig helt bra. Men det är förstås en annan fråga. Litet mer skattesänkningar och fler jobbavdrag kanske skulle lösa allt.

 2. Svenne

  Enligt svt-Västerbotten väntar 3000 personer på operation .Detta är inte bara en fråga om skattemedel, titta till exempel på kostnaden för stafett läkare som får fortsätta eskalera. Ta tillbaka de tidigare läkarsekreterarna tex så behöver inte läkarna jobba med en massa administrativa saker halva sin tid.Läkare måste få vara läkare.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Med mera pengar, skulle utan tvekan köerna minska. Jag håller helt med om att läkarna inte borde behöva hålla på med administrativa arbetsuppgifter. Hyrläkarna är en rent skamlig företeelse, som uppenbarligen står helt utanför politiska åtgärder.

 3. David

  Det är klart att den som fått en livsräddande operation är nöjd med sjukvården. Konstigt vore väl annars. Frågan är om han varit lika nöjd om han fått beskedet att operationen skjuts upp x antal månader eller får åka skytteltrafik mellan hemmet och sjukhuset utan åtgärd.Trots allt är köerna långa och stora delar av sjukvårdsapparaten bedrivs inte på ett kostnadseffektivt sätt. Sjukvården fungerar oftast bra för den som är inlagd på sjukhus. Det svåra är att få ta sig dit.
  Problemen som finns handlar inte om enskilda misstag utan om ett systemfel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.