Den smutsige pensionären

Nyligen har vi fått ta del av berättelsen om den smutsige pensionären, vars orena lekamen upptäcktes av personal på NUS. Han bodde på ett kommunalt äldreboende. Alla, även jag, förfasade oss naturligtvis över vad vi kunde läsa. Hur kan detta vara möjligt, undrade vi förstås.

Men ganska snart kom jag personligen att tänka på något från mitt tidigare liv inom äldreomsorgen. Jag vet ingenting om det aktuella ärendet, men vågar ändå spekulera i vad som möjligen kan vara den bakomliggande orsaken till att den gamle mannen visade tecken på att inte ha duschat eller badat på länge.

Under ett antal år ingick jag i redaktionen för tidskriften Åldringsvård, som var ett ”organ för Föreningen Sveriges Ålderdomshemsföreståndare”. I nr 1 av årgång 24 från 1973 (!) hittar jag en artikel, skriven av mina söners far, med rubriken ”Tvångsbadning på ålderdomshem blev JO-ärende”.

I artikeln redogör jag för ärendet. Ett vårdbiträde hade JO-anmält boendets föreståndare i anledning av att en av de boende hade tvångsbadats. JO konstaterade i sin dom, att föreståndaren gjort sig skyldig till ”tjänstefel”. Men eftersom föreståndaren ångrat sig och lovat att något liknande ej skall upprepas, låter JO saken bero med s.k. åtalseftergift.

Jag känner alltså inte till omständigheterna i det aktuella ärendet. Att personalen på boendet skulle känna till JO-domen från 1973, ser jag som mindre troligt. Att personalen ändå vet att med tvång duscha eller bada någon som inte vill själv skulle vara att begå övergrepp på vederbörandes personliga integritet och självbestämmanderätt, ser jag däremot som mycket troligt.

Tänk om den smutsige åldringen faktiskt haft turen att flytta till ett äldreboende, där han behandlas med respekt, hans egen vilja får gälla så länge den inte stör andra och där han alltså inte betraktas som en omyndig person! Vilken lycka för honom det skulle vara.

Jag är medveten om att JO-domen handlade om vad som hade skett på ett ”ålderdomshem” men domen skulle med säkerhet ha varit densamma om det i stället hade skett på ett servicehus, trygghetsboende eller vilket särskilt boende som helst.

 

2 kommentarer

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Även om någon faderskapsutredning aldrig gjordes, har jag själv utgått från att jag är pappa till mina söner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.