Medicinhanteringen

Det närmast skandalartade avslöjandet av hur överbliven medicin hanteras i Umeå kommuns särskilda boenden och på andra ställen inom kommunens verksamhet, får mig att tänka tillbaka ett antal år.

Under mer än 20 år var jag föreståndare för ett av kommunens ålderdomshem. Medicinen som de boende var ordinerade betalades på den tiden av kommunen. När en boende avled eller fick sin medicin utsatt (= ordinationen avbröts), blev det direkt vårt ansvar att ta hand om den, d.v.s. återlämna den till apoteket.

I samband med Ädel-reformen tillkom en ny yrkesgrupp; de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna (MASARNA). Innan dess klarade vi själva sjukvårdsansvaret med hjälp och överinseende från läkare och distriktssjuksköterskor. Många av oss var frågande inför det nya och lagstadgade kravet på en MAS i kommunen.

Av VK-artikeln har jag kunnat läsa att Umeå kommun har två medicinskt ansvariga sjuksköterskor samt ett antal ”läkemedelsrumsansvariga” sjuksköterskor och att den nu offentliggjorda olagliga hanteringen av överblivna läkemedel varit känd för dem en längre tid, men uppenbarligen fått fortsätta.

”MASARNAS” roll i sammanhanget bör därför utredas närmare men kan redan utan utredning kraftigt ifrågasättas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.