”Kommunfullmäktige” i vårt township

Häromdagen besökte vi ”Hagar Township´s regular board meeting”, ett sammanträde med kommunens högsta beslutande församling. Det blev den för mig hittills mest överraskande erfarenheten av det politiska livet i USA. Kanske beror detta bara på mina bristande kuskaper i ämnet.

Mötet leddes av DiMaggio, Isadore G (en man!) och inleddes med en uppläsning av ”Pledge of Allegience”. Alla stod upp, höll handen över hjärtat (utom jag) och med blicken fäst på den amerikanska flaggan bakom podiet.

Beslutsfattarna utgjordes av en Supervisor (DiMaggio), en Treasurer, en biträdande Treasurer, två Trustees, en Clerk och en biträdande Clerk. Alla dessa är folkvalda, men vill INTE se sig som politiker. Om detta har jag haft en mail-korrespondens med ”the Clerk”, Sarah Rodriguez. Alla av dem har ett ”civilt” jobb utöver sina uppdrag som folkvalda beslutsfattare i kommunen.

Mr DiMaggio tjänade 2 323,77 dollar på sitt uppdrag under april enligt en detaljerad budgetredovisning som ”kommunalkamreren” (the Treasurer) delat ut inför sammanträdet. Jag vet dock inte hur stor del av heltid hans uppdrag krävde. Svårt därför att jämföra med vad ”mitt” kommunalråd i Vännäs tjänar på sin heltid.

En för mig mycket märklig sak var att även vi som åhörare blev tillfrågade vad vi tyckte om de olika förslag som diskuterades. Det var också en och annan som ”tyckte”. När ett aktuellt förslag var färdigdiskuterat och ”accepted” uttalade Supervisorn och de övriga vid bordet ett ”aye”. Beslutet markerades inte med ett klubbslag. Någon sådan såg jag f.ö. inte till.

En fråga som jag ställde i mitt första e-brev till Clerk Rodriguez var en undran om var, hur och när politiker kom in i bilden, eftersom boardmedlemmarna ju inte ansåg sig vara politiker, trots att de var folkvalda hade bekantgjort vilket politiskt parti de var anknutna till. På den frågan har jag inte fått något riktigt klart besked. Mellan raderna har jag dock förstått att de nog ändå tekniskt sett betraktar sig som politiker, men att så många av olika skäl inte gillar politiker. Det skulle vara skälet till att de inte vill se sig som politiker.

Boardmedlemmarna är alltså folkvalda men till sin hjälp har de ett fåtal som är anställa i vanlig mening eller bara ”tillsatta” på annat sätt.

2 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Men du är ju för rolig Kalle. När du har möjlighet att vara på semester så besöker du fullmäktige…. Tror du är ganska unik på många sätt. Detta är ett…Men gillar förstås ditt engagemang!

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Det kan förstås uppfattas som unikt, men… Att vara här i USA är för oss inte direkt att se som semester. Vi BOR bara i ett annat land under längre tid och då är det för oss ganska normalt att vi vill lära så mycket som möjligt av detta andra land. Är man dessutom, som vi, politiskt intresserade, är det förstås också intressant att lära sig, hur det går till på ett sammanträde med vad som kan jämföras med vårt kommunfullmäktige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.