”Effektivare kommunal drift”

Vännäs kommuns kärva ekonomiska situation vill alla partier göra något åt. Märkligt vore det väl annars.

I ett blogginlägg läser jag att man når en effekt genom att se till att kommunen ”allra främst (får en) effektivare kommunal drift”. I kommunfullmäktige har jag hör sägas att kommunen måste satsa på den kärnverksamhet, som den enligt lag måste ha. Underförstått satsa mindre på övrig, för kommunen icke obligatorisk verksamhet.

Som väljare, och f.ö. tidigare kommunanställd, undrar jag förstås vilka de ”ineffektiva” delarna i den kommunala verksamheten är. Säkert undrar också de flesta anställda om de, trots sitt slit, ingår i den ineffektiva delen av verksamheten. Varför har de inte fått veta det långt tidigare? Inte bara de men förstås också deras chefer, som gör så gott de kan men ändå betraktas som ineffektiva av sina politiker.

Att säga att den kommunala verksamheten skall effektiviseras, är lika lätt som att säga ”tulipanaros”, men att göra det är en helt annan sak. Särskilt om man inte öppet kan peka ut de ineffektiva delarna. Med dagens metoder torde det sannolikt vara mycket lättare att GÖRA en tulipanaros!

Och de/den som vill spara pengar inom de områden som kommunen inte enligt laga måste ägna sig åt, men inte vill säga vilka områden som åsyftas, kan inte tas riktigt på fullt allvar. Nu syftar jag på vad som oppositionsrådet Ulf Eriksson (C) sa vid en kommunfullmäktigesammanträde för en tid sedan.

Alla partier i Vännäs som säger sig ha ”medicin” som skulle kunna bota kommunens svåra ekonomiska läge, måste anstränga sig att vara litet mer konkreta. Annars kan de inte förvänta sig att bli tagna på fullt allvar.

Jag förstår till sist fullt ut att privatiseringsförespråkarna inom oppositionen helt enkelt måste hävda att den kommunala verksamheten är ineffektiv och att den därför till vissa delar måste privatiseras.

 

 

En kommentar

 1. Jan Nilsson

  Känner igen mig lite här…
  Det blir alltid fragment när man intervjuas länge och det sänds kort. Var inne på vår hårt arbetande personal också och att vi måste komma till balans också för deras arbetsmiljö.
  Majoriteten har tagit initiativ till en genomlysning av ekonomi och verksamhet och det vill alla ha. Vi behöver se varför vi som helhet har en dyrare verksamhet än jämförbara kommuner. Det är en mycket viktig genomlysning som jag hoppas kan ge ledtrådar och hjälp. Innan den är klar tror jag ingen kan vara så säker som du vill.
  Vi vet av tidigare undersökningar att kommunen i mångt och mycket drivs effektivt och privatisering är inget måste, men en genomlysning kan visa att det kan vara en dellösning någonstans.
  Övertolka inte ordet ”effektivisera”. Min bilmotor är mycket effektiv, numer är motsvarande motor ännu effektivare. Vissa saker är kraftigt förändrade. Det kan finnas väldigt olika sätt att driva verksamheters olika delar så att det går ihop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.