”Stängda” e-postadresser

I går fick jag höra att man inte ”får” skriva till läkare, sjuksköterskor och troligen fler med anställning inom landstinget som har egna e-postadresser.

Den primära frågan blir nu naturligtvis varför deras arbetsgivare, landstinget, försett dem med en e-postadress, när vi som skattebetalande allmänhet inte får kontakta dem via e-post

En annan fråga blir förstås om ”förbudet” bara är ett påhittat sådant av befattningshavarna själva, som helt enkelt inte vill bli störda i sitt arbete också den vägen av sina patienter. Eller är det sanktionerat från ansvarigt håll inom landstinget?

Att sekretessbelagd information inte får förmedlas via e-post är känt för det flesta, eftersom den ju kan fångas upp av någon ickebehörig. Det förbudet gäller dock inte mig eller andra privatpersoner. Detta är inget hållbart skäl till varför vi som allmänhet inte får skriva e-postbrev till läkare, sjuksköterskor eller andra landstingsanställda.

Läkarna m.fl. vet dock att de inte får behandla sekretessbelagda frågor via e-post och skulle därför rimligen inte göra det heller.

 

En kommentar

  1. Ingegerd

    Enkel förklaring. Läkarnas m fl e- postadresser används internt inom landstinget och även mellan landstinget universitetet. Det finns många anställa inom båda organisationerna, speciellt inom forskningen. Snabb e-post underlättar. Kallelser till möten och handlingar är lätt att förmedla via e – posten. Det är som du själv skriver mycket sekretess mellan läkare och enskild patient som inte skulle vara säkert men det viktigaste är nog tiden som inte finns och hur landstinget ska debitera konsultationer via mail.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.