Trump den ”allsmäktige”

Så många tyckare världen över har på olika sätt kommenterat vad som nu sker i USA. Här kommer mitt lilla bidrag.

Jag bara undrar om de som för många år sedan skrev ihop och beslutade om innehållet i den amerikanska konstitutionen verkligen hade tänkt att landets president skulle få så mycket makt. Kunde man föreställa sig att en framtida president kunde tillåtas göra, säga och skriva i stort sett vad som helt, utan att någon kunde göra något åt det? Åtminstone inte mellan valen.

Var det också tänkt, att presidenten med sitt parti också kunde inneha majoritet i högsta domstolen? Det är ju där man tillsammans med kongressen skall hålla koll på vad hen gör. Varför tänkte man inte så långt att man kom på att majoriteten i ”The Supreme Court” inte borde komma från samma parti som den sittande presidenten gör?

Donald Trumps ”allmäktighet” är uppenbarligen stark nog för att motstå  de ”onda” makterna i samhället, utklädda till Demokrater. Det är som bekant inte alla med ”allmakt” som klarar av det.

Trumps allmäktighet gör dessutom att han som enda person måste godkänna beslut i kongressen för att de skall vinna laga kraft. En man som har sitt ämbete trots att mycket liten del av dem som hade varit röstberättigade, om de demokratiska reglerna rösträtt som vi har i Sverige skulle ha gällt i det kvasidemokratiska USA!!!

Det som sker nu i USA är bara ytterligare ett exempel på att man där både borde modernisera konstitutionen, vilket förstås är lättare sagt än gjort, och förändra valsystemet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.