Unika Nordea Bank AB

Som gode man/förvaltare, måste man vara registrerad som just god man eller förvaltare i bankens datasystem, för att få tillgång till den information som rör ens huvudman. Först sedan man är det, skickas t.ex. årsuppgifterna till den som behöver dem vid redovisningen till överförmyndarnämnden.

Alla banker som jag hittills haft att göra med godtar ett registerutdrag från överförmyndaren för en sådan registrering. Det kan skickas till banken via nätet, med vanligt post eller förstås personligen lämnas in till banken ifråga.

Men se det går inte, när det gäller Nordea. Där godtar man bara en personlig infinnelse på ”närmaste bankkontor”. För min del, eller snarare huvudmannens del, innebär det en resa till Umeå, ca 60 kilometer tur och retur!

Överförmyndarnämnden kräver ett ”papper” från banken som verifierar innehavet av Nordea Global av ett värde på ca 250 kronor. Nordea vill fysiskt träffa mig för våga sända ett sådant ”papper” till den person som på överförmyndarens ”Registerutdrag för ställföreträdarskap” finns angiven med namn och adress utöver uppgiften att han faktiskt ÄR den aktuelle personens förvaltare!

Banksekretess i alla ära, men nog finns det skäl att undra över Nordeas strikta och obegripliga tolkning av vad den innebär.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.