Inkomstdeklaration a la USA

Min amerikanska fru Peggys arbete med sin inkomstdeklaration avsedd för ”skatteverket” (IRS) i USA följer jag med största intresse. Skillnaden mellan vår och den amerikanska deklarationen är stor och kan kanske vara av intresse för fler än mig.

I Amerika måste de allra flesta göra två deklarationer, en till den delstat de bor i och en till landet USA. Ytterligare en sak, som på ett sätt visar att USA inte är ETT land utan flera tätt förenade stater, precis som namnet United States of Amerika också anger.

Nästa märkliga förhållande för en svensk som jag är att inga deklarationsblanketter med automatik skickas ut till dem som man förväntar sig skall deklarera. De finns i stället tillgängliga på nätet. Inga i förväg ifyllda belopp finns då självfallet på blanketterna. Den som inte har tillgång till dator och internet, och det torde vara många, kan per telefon beställa erforderliga blanketter.

Att blanketterna inte automatiskt skickas ut till de skatteskyldiga, beror sannolikt på att USA inte har ett digitalt befolkningsregister. Av samma skäl kan man då inte heller skicka ut erforderliga handlingar inför politiska val. USA har uppenbarligen dålig koll på var de har sina medborgare. Peggy känner till en person som inte deklarerat på fyra år utan att ha fått någon som helst påstötning från myndighetshåll.

Den minst sagt krångliga beskattningen för den som bor i Sverige och har inkomster från USA följer jag förstås också med största intresse. Ett avtal mellan USA och Sverige säger tydligt att den statliga allmänpensionen från USA skall beskattas i USA. Beträffande den bestämmer man sedan själv, hur mycket skatt som skall dras. Man får välja mellan 0, 7, 10 och 20 %.

Ett otal blanketter behövs för att göra deklarationen, Svårigheter att fylla i dem rätt har lett till att Peggy behövt anlita extern hjälp för detta.

 

2 kommentarer

    • Cecilia

      Ett ställe man kan vända sig till är Cederwalls International Law firm i Stockholm. Det är inte billigt men kostar mindre än de firmor i USA som gör reklam för att hjälpa medborgare som bor i ex.vis Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.