USA-deklarationen igen

Jag måste få berätta ytterligare en konstig sak med USA-deklarationen om man jämför den med vår svenska.

När du eller den experthjälp du anlitat i USA för att göra din inkomstdeklaration (tax return), kommer du i slutänden av det jobbet fram till en siffra som anger storleken på en eventuell restskatt. Det beloppet skall du sedan betala in till det amerikanska skatteverket direkt. Har du gjort något fel i den mångsidiga deklarationsblanketten, så blir beloppet du betalar in också felaktigt.

När vi deklarerar här i Sverige, kommer vi också fram till storleken på den restskatt, som skatteverket räknat fram. Den beräkningen bygger på uppgifter som skatteverket fått från arbetsgivare, banker m.fl. Beloppet i fråga känns det helt tryggt att betala in, men förstås samtidigt litet ”surt”. Beloppet är visserligen preliminärt men stämmer i regel på kronan när.

Den som inte har prövat på att använda USA:s mångsidiga och krångliga deklarationsblanket, inser nog inte värdet av att få motsvarande blankett i Sverige med i stort sett alla belopp redan ifyllda.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.