SAS oursäktliga rutinmiss

När man bokar flyg med SAS, åtminstone när man har USA som mål, måste man lämna en detaljerad beskrivning av sitt pass. Som t.ex. passnumret, vilket land det är som har utfärdat det, NÄR det utfärdades och NÄR det går ut. När det är, gjort känner man sig trygg, åtminstone över att passet inte skall utgöra något hinder vid ut- eller hemresan.

Men se ack vad man då bedrar sig! Min fru, Peggy, vet att hon skall använda sitt amerikanska pass, när vi reser till och sedan hem från USA. Det är då självklart, att det är uppgifterna om det passet som hon lämnar till SAS när hon köper sin biljett. Då ÄVEN passets utgångsdatum förstås. SAS kunde därför redan vid bokningstillfället se att passets utgångsdatum låg bara ca 1½ månad från hemresedatumet den 27 juni och antingen vägrat biljettköpet, eller rekommenderat förnyelse av passet.

Så vad hände då den 27 juni på O´Hare? Jo, Peggy förvägrades lämna USA, eftersom det amerikanska passet hade för kort tid fram till utgångsdatumet! Hon fick helt enkelt inte checka in för hemresan.

Varför upplystes hon inte om det vid biljettbokningen? Alla känner inte till att det måste vara minst 90 dagar kvar på passets giltighetstid, när man återvänder till Sverige. Jag tycker inte att det är för mycket begärt att SAS upplyser om detta. Självklara saker som t.ex. att man inte får ha ”bomber” och vapen med sig på planet upplyser man dock om.

För säkerhets skull hade Peggy tagit med sig även sitt svenska pass på resan och kunde därför använda det vid incheckningen. Men eftersom hon inte ”checkade ut” med samma pass som hon ”checkade in” med i USA, befinner hon sig digitalt sett fortfarande där. Detta kommer att ha diverse konsekvenser, som Peggy måste utreda vidare.

Inte nog med det… Peggy har nu tagit reda på att hon som amerikansk medborgare helt enkelt inte FÅR lämna landet med annat pass än det amerikanska! Att göra det är olagligt. Peggy bröt alltså mot den lagen, om än helt ovetande. Något uppsåt att fly från sitt hemland fanns alltså inte och det måste väl vara en förmildrande omständighet vid straffutmätningen, om nu ärendet går så långt förstås.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.