Respekt för åldrandet 2

Nu tänker jag på ett annat område, där respekt för åldrandet, kan svårt att hantera. Gamla gubbar som kör bil både i Sverige och utomlands, tänker jag nu på.

Ingen sa något direkt, men många liksom jag själv, tänkte nog att det börjar bli dags för mig att sluta köra bil efter olyckan då jag körde in i mitträcket mellan Umeå och Vännäsby. För mig stannade det dock bara med tanken, eftersom jag oklokt nog gav mig ut och körde bil dagen efter vi hade kommit åter från USA.

Respekten inför en gammal man får absolut inte leda till rädslan att på bästa möjliga respektfulla sätt ändå hjälpa honom att förstå, när det är dags inte köra bil längre. När den dagen kommer, tänker jag anstränga mig för att verkligen förstå och även acceptera de råd att ställa bilen som jag i bästa välmening får. Men svårt kommer det sannolikt att bli.

Jag minns min gamle, drygt 90 år gamle svärfar. Han insåg nog själv, att han inte borde köra bil längre. När vi åkte någonstans tillsammans, erbjöd mig alltid att köra i hans ställe. ”Den kan väl vara kul för dig att pröva min `vagn`”, sa han då alltid. Det blev f.ö. ganska många sådana provkörningstillfällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.