Operationsfadäsen forts…

Det har hittills varit helt främmande för mig att kritisera vår fina svenska sjukvård, trots olika enskilda händelser man kunna läsa om, som varit värda kritik. Till en del tvingas jag nu ompröva min genomgående positiva inställning till sjukvården.

I går berättade jag om patienten, som först framme vid operationsbordet fick veta att hennes planerade operation inte skulle bli av.

Senare samma dag skrevs hen ut av en AT-läkare. Denna läkare började sitt utskrivningssamtal med att tilltala den som hon skulle skriva ut med fel namn. När hon sedan skrev ut medicin till patienten använde hon fel personnummer!

Fastän läkaren måste ha förstått att patienten hade att vänta sig några dygn med svår smärta, blev ordinationen mot detta följande:

En mycket potent opiat skrevs ut för att räcka i sju dagar med en viss dosering för att därefter trappas ner till endast en tablett per dag. Efter dessa första sju dagar, finns alltså inte mer av den medicinen att hämta ut på apoteket! Den aktuella medicinen skulle kunna orsaka förstoppning. Av det skälet skrevs en förpackning med 50 (femtio) doser ut mot  förstoppningsrisken.

AT-läkaren tycks ha prioriterat förstoppningen före patientens väntade svåra smärtor, eller i var fall visat på brister i sin matematiska förmåga. Medicinen mot förväntade smärta var alltså för snålt tilltagen och det motsatta gäller för förstoppningsproblematiken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.