USA-checken forts…

I berättade jag om att jag hade fått en check på hela 1 200 dollar från The White House i USA. Jag gjorde det därför att jag ville berätta hur dåligt den amerikanska administrationen fungerar. Allt inte BARA för att göra andra avundsjuka, som några faktiskt har antytt.

Mina farhågor beträffande checken angående möjligheterna att lösa in den har besannats. Nu återstår bara två alternativ.

Jag hittade till sist en bank i Sverige, som skulle kunna lösa in den mot en viss kostnad, men bara om jag hade ett konto i banken och i övrigt var känd där. Att öppna ett konto där i dag och sedan återkomma efter en tid med checken skulle inte fungera. Det skulle nämligen inte göra mig ”känd” banken. En längre relation krävdes.

I afton har Peggy ringt sin bank i USA med frågan om jag skulle kunna överlåta checken på henne, skicka den till banken och där få beloppet insatt på hennes konto. Men det är inte möjligt, eftersom speciella regler är förknippade med checker utfärdade av den amerikanska staten.

Så ringer Peggy till den som utfärdat checken, United States Treasury, men får där efter lång väntan i telefonkön veta, att hon hon skall ringa ”skatteverket”, IRS. Där blir hon efter ytterliga lång väntan bortkopplad. Nytt försök senare. Om hon där inte kan få beloppet insatt på mitt svenska konto, precis som sker med min pension från USA, återstår bara ett alternativ.

Checken är giltig ett år, d.v.s. bara t.o.m. den 20 maj 2021 eftersom jag fick den tre månader efter det att den var utfärdad. Det återstående alternativet skulle alltså kunna bli att personligen lösa in den före den 20 maj, om pandemin inte hindrar oss från att åka dit till våren.

 

 

2 kommentarer

  1. Daniel

    Jag fick oxå en check på $1200. Eftersom jag hade kvar mitt konto i Wells Fargo var det inga problem att lösa in den i bank-appen; skriv på, fota fram och baksidan. Så tips är att öppna ett amerikanskt konto nästa gång du är där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.