”Executive orders”

Donald Trumps flitiga nyttjande av sin makt genom att utfärda s.k. executive orders (ungefär verkställande ordrar), som haft negativ effekt på många amerikaner, är känt av de flesta. Delstaternas guvernörer, en slags motsvarighet till presidenten, har också makten att utfärda executive orders utan utan inblandning av senaten, som även finns i varje delstat.

Michigans guvernör, demokraten Gretchen Whitmer, har initierat ett program ”Futures For Front Liners”, som troligen varit möjligt genom hennes rätt att utfärda executive orders. Programmet gör det möjligt för alla dem som genom sina arbeten varit och är extra hårt utsatta för risken att smittas med covid-19, att studera utan terminsavgifter på college i Michigan. Terminsavgifternas storlek skulle annars göra det ekonomiskt omöjligt för många.

Min frus sonhustru, som arbetar som undersköterska, får härmed en möjlighet att vidareutbilda sig till sjuksköterska. Men trots att hennes arbetsgivare, sjukhuset där hon arbetar, kommer att få stor användning av henne som sjuksköterska, tvingas hos studera på distans och göra det på fritid. Arbetsgivaren bidrar inte med någon del av hennes lön.

För henne och andra ”Michiganders” är det naturligtvis ett fantastisk fint erbjudande från delstaten att kunna studera ”gratis” på college. För oss i Sverige är det däremot inte särskilt märkvärdigt, när vi jämför med våra möjligheter att studera vidare på högskolor och universitet. Ytterligare ett försvar för att vår skatt är så mycket högre än den i USA.

Intressant i sammanhanget är att det finns en grupp i Michigan som arbetar för att guvernör Whitmer skall förlora de maktbefogenheter som ligger i att hon kan utfärda executive orders. Hon har under året hittills nyttjat detta i 182 fall och därmed utgjort en av många demokratiska guvernörer, som dragit på sig massivt ogillande från Donald Trump.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.