Skärpning Swedbank!

Efter att suttit i telefonkö i bortåt halvannan timme för att utreda en fråga som Swedbank borde ha kunnat besvara direkt vid besök dels på kontoret i Vännäs och dels på huvudkontoret i Umeå, har jag nu till sist fått ett svar.

Frågan gäller hur min huvudmans (personen som jag är förvaltare för) bankkort skall aktiveras för att gälla även internetköp. De båda bankkontoren gjorde klart för mig att jag som hens förvaltare inte kan aktivera kortet. Bara hen kan göra det genom att via sitt bank-ID gå in på kontot och göra ändringen.

Det beskedet fick jag, trots att de båda ”banktjänstepersonerna” borde ha vetat att man inte kan få ett bank-ID, om man är satt under förvaltarskap. Även med mycket lågt satta krav på god kundservice, borde bankkontoren ha upplyst mig om en annan väg för kortinnehavaren, min huvudman, att lösa frågan. Det gjorde man dock inte.

Men skam den som ger sig, som det brukar heta. Jag gav mig inte. Nyss ringde jag Swedbank igen och där nådde jag till sist en trevlig och hjälpsam person men tyvärr inte så helt insatt i ärendet. Hon tyckte spontant att mina två frågor var mycket ”bra”, men för att besvara dem behövde hon två gånger lämna samtalet för att fråga sin chef!

Det svar som jag till sist fick var det som jag borde ha fått redan hos Swedbank i Vännäs och på Swedbanks huvudkontor i Umeå, nämligen detta:

Utan medverkan från min ”omyndige” huvudman, kan kortet inte aktiveras. Inte heller utan min medverkan. Hen behöver inte ”gå in” på banken elektroniskt. Hen kan i stället gå in på kontoret fysiskt och i sällskap med mig. Vi två tillsammans kan då aktivera hens bankkort.

De som sitter i ”kassan” på Swedbanks kontor, kan omöjligen känna till allt. Men en fråga av det här slaget borde väl ändå ingå bland de många saker som de bör kunna svaret på.

Än en gång Swedbank, skärpning anbefalles. En självklar fråga att ta upp på era internutbildningar borde vara, vad som begränsar förvaltares befogenheter vad gäller våra befogenheter på våra huvudmäns konton.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.