Vännäs kommun väljer omväg

Efter att i över ett år ha funderat över om kommunens VA-fakturering var rätt, har nu kommunen kommit till skott. Kravärendena kommer till veckan att ha överlämnats till inkasso. Åtgärden innebär, att kommunen har valt en omväg, förmodligen helt omedveten om det.

Inkassoföretaget kommer bara att upprepa det som kommunen påbörjat, d.v.s. skicka nya räkningar till de sju hushåll som inte betalat fullt ut, och som bestridit den ursprungliga räkningen från kommunen.

Eftersom dessa hushåll säkert är bättre insatta än kommunen (?) i vad som gäller, när en räkning har bestridits, kommer de också att bestrida räkningen från inkassoföretaget. Det kommer de att göra skriftligt och med noggrant angivande av vad de anser vara fel med kommunens räkning, d.v.s. att det inte går att komma fram till räkningen belopp, om man försöker beräkna det utifrån 2018 års VA-taxa.

Kommunen hävdar dock att den aktuella taxan är förtydligad, dock utan att kunna visa på en förtydligad sådan. Det finns således bara EN version av den. Den anlitade juristen har uppenbarligen fått den felaktiga uppgiften att taxan har blivit förtydligad.

Inkassoföretagets uppgift är bara att på kommunens uppdrag kräva in de belopp som kommunen genom sina räkningar anser att den skall ha. Inkassoföretaget kommer alltså inte att granska påståendet att räkningarna är felaktiga på det sätt som de som bestridit dem har angett. Det är däremot vad som kommer att ske, när målet hamnar på tingsrättens bord.

Så vitt jag vet, kommer åtminstone tre hushåll att bestrida räkningen från inkasso. Detta i sin tur kan då leda till att ärendet hamnar hos kronofogden, varifrån då en ny räkning/uppmaning att betala kommer på posten. Också den räkningen kommer med allra största sannolikhet att bestridas.

Därefter återstår bara en utväg för kommunen, nämligen att hos tingsrätten stämma dem som inte betalat sina räkningar fullt ut.

God Jul och Gott Nytt År till alla som på olika sätt plågas i varierande grad av kommunens tillkortakommande i den här frågan. Min julhälsning riktar jag även till alla dem som står ut med mitt skrivande i frågan.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.