Folkomröstning i Vännäs

Byaskolebeslutet kan komma  att leda till folkomröstning i Vännäs. Det beskedet fick mig förstås att läsa på litet om kommunana folkomröstningar.

Namninsamling lär snart skall påbörjas. Om 10 procent av de röstberättigade begär det måste fullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas.

Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av. Det behövs alltså drygt 6 000 namnunderskrifter, för en prövning skall ske. Sedan krävs alltså att hela två tredjedelar av fullmäktigeledamöterna stödjer förslaget, om det skall bli något av önskemålen om folkomröstning.

Så vitt jag vet, blir resultatet av en folkomröstning enbart rådgivande och kräver alltså ett nytt fullmäktigebeslut för att leda till ändring.

Att byaskolorna är nedlagda till hösten står väl ändå helt klart. En folkomröstning som ger ett resultat som är emot detta och ett kommunfullmäktige som väljer att följa omröstningens resultat, kanske leder till att de öppnas igen.

Personligen kommer jag att göra som KD och Fp, nämligen att avstå från att rösta!

2 kommentarer

  1. Bruno Kaufmann

    Hej Karl-Gustav

    ang. din analys om folkinitiativ och folkomröstning är det jättebra att Du har läst på. Men dina slutsatser blir lite inkorrekta.

    1) Ett giltigt folkinitiativ kräver att minst 10% av de röstberättigade i en kommun stödjer förslaget inom sex måndader. Enligt 2010års röstlängd skulle det vara ungefär 650 personer, inte 6000.
    2) För att en folkomröstning efter ett sådant folkinitiativ skulle kunna avstyras behöver minst 2/3 av fullmäktige rösta EMOT…inte en enda ledamot behöver stödja det.

    Det finns en grupp i länet som har jobbat intensivt med frågorna under senaste året, de startade folkinitiativet ”Sjukvård för alla” och kan procedurfrågorna.

    Lycka till och bästa hälsningar

    Bruno Kaufmann
    Statsvetare och demokratiutvecklare
    Falu Kommun

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Bruno Kaufmann (2013-02-26 10:32)
    Tack för rättelsen… och jag som tyckte att hag var så duktig..

    De som känner till Vännäs, torde säkert ha uppfattat mitt skrivfel. KJag menade förstås 600-700. Det blev en nolla för mycket. Det andra felet berodde på en missuppfattning från min sida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.