Vännäs i stället för Venice

Alla vännäsbor torde ha hört historien om den stackars italienaren, som hade köpt en biljett till Venice (Venedig) men som till sist hamnade i Vännäs. Jag har hört den i litet olika versioner och har ofta tvivlat på sanningshalten i den.

I kväll händer något i det närmaste otroligt. Jag spelar Betapet med en kvinna från Gotland. När hon hör att jag är från Vännäs erinrar hon sig historien också men då sedd från stockhomshorisonten. Här kommer hennes historia på vars sanningshalt det knappast finns någon anledning att tvivla:

Jag satt och sålde SL-biljetter på T-centralen, när jag ett tag jobbade som spärrvakt och i biljettluckan på SJ/SL på
Stockholms Centralstation.  Detta hände på vårvintern 1978 eller 1979.

Jag satt ensam där nere och sålde SL-biljetter. Plötsligt dyker en liten knubbig italienare upp, finklädd i mörk kostym och gråter och utbrister följande: "I ask for ticket for Venice and end up in small village in the north of Sweden"

Jag trodde först att jag hört fel, så jag sa "Pardon me, what did you say?" så han upprepade det hela. Jag hade naturligtvis fruktansvärt svårt att hålla mig för skratt, men bad om ursäkt och bad honom vänta, så att jag kunde kontakta chefen, så att han kunde få kompensation för det inträffade.

Jag sprang upp och in till närmaste chef och berättade episoden och skickade upp den stackars italienaren till honom… hur det gick sen fick jag aldrig veta.

Så var det med det… så nu vet ni. "Den gamla skrönan" är alltså sann.
Varma hälsningar till alla Vänäsbor m.fl.
Maria Gutebring

6 kommentarer

  1. Victoria Kreuger

    Det var ett koriansk brudpar som var på smekmånad (inte en italienare) som av misstag hamnade i Vännäs den där vinterdagen. Artikeln från tidningen finns inramad på väggen i mitt kontor (och det var inte den 1 april…jag har kollat). Kom förbi så får du läsa den!

  2. Maria Gutebring

    Sorry… påhittat, … det här är min egen sanna historia och skratt…. något korianskt brudpar såg jag inte till, men vill du hellre tro på en uppdiktad tidningsartikel så är det ju upp till dig.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Victoria Kreuger (2010-07-13 22:03)
    Jag kan nu inte se annat än att detta måste ha hänt två gånger och med olika människor inblandade. Att ”min” kvinna från Gotland skulle hitta på allt verkar knappast troligt, eller hur?

  4. Maria Gutebring

    Joodå Karl-Gustav, min historia är sann, det kan du lita på. Tidningsartiklar kan också vara sanna i och för sig… men i sådana här sammanhang är det mer troligt att det är uppdiktat, har själv råkat ut för det i ett helt annat sammanhang, tyvärr! sensationsvärden har ofta dignitet att manipuleras i massmedia.

  5. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Maria Gutebring (2010-07-13 22:58)
    Jag vill tro både på artikeln om det korEanska brudparet och din. Trots att allt som står i tidningen ju är ”sant”, så tror jag mer på dig, du okände.

    I dag skall jag besöka Victoria, en f.d. arbetskamrat i kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.