Folks inkomster

Nu tänker jag "avslöja" att jag skiljer mig från många i ett bestämt avseende. Jag tänker då på min syn på det "smutsiga" att få sin egen inkomst och andra ekonomiska förhållanden offentliggjorda.

Socialdemokraterna lär enligt Expressen ska gå ut i en annonskampanj, där man "angriper" paret Reinfelt på ett "smutsigt" sätt genom att avslöja ett antal offentliga uppgifter om deras ekonomi. Jag har förstås inte sett någon sådan annons än, men har redan läst hur många det är som förfasar sig över den kommande annonskampanjen.

Jag har aldrig förstått varför så många människor ogillar den sortens information. Alla läser säkert tidningarnas reportage om folks inkomster och än av olika skäl. Många av dessa tycker ändå att det är fel att att tidningarna skriver om det.

Jag tar del av sådana uppgifter och jag anser att det har ett värde för ens förmåga att förstå många av de politiska frågorna i samhället. Det skulle jag definitivt göra även om min egen inkomst skulle finnas med i tidningarnas redovisningar. Det kommer förstås aldrig att ske

De som menar att det är ett "angrepp", smutsigt dessutom, att sprida information om statsministerparets inkomster, måste väl samtidigt också tycka att det är något fel med den. De skäms kanske rent av över att någon överhuvudtaget kan ha inkomster på mer 100 000 per månad, när det samtidigt finns så många människor som just så pass klarar sig på sina låga löner. Kanske tycker de också att det är genant att visa att de trots sina höga löner tillhör dem som tjänat bäst på de skattesänkningar, som de själva genom sitt parti varit med om att införa.

För mig med min syn på offentliggörandet av folks inkomster förefaller det som Alliansen och dess företrädare nu ser "smutsiga och under bältet" placerade angrepp i det mesta som oppositionen skriver eller säger. De hoppas uppenbarligen på röster genom att få folk att tro att spridande av fakta är det samma som smutsiga angrepp.