Regeringen agerar mot sexualbrotten

23BF364B-1FF0-45A1-85AF-CFA0FE88E9BDDen S-ledda regeringen agerar nu mot sexualbrotten -som vi vet ökar i vårt land- med förslag till ny lagstiftning från och med den 1 juli 2018. 

Vi vet att få sexualbrott anmäls och vi vet att det är de yngre kvinnorna som är mest utsatta. För att vända den negativa utvecklingen behövs såväl ny lagstiftning som attitydförändringar.

I Umeå har vi de senaste åren arbetat aktivt med jämställdhet som metod för att förebygga våld och kriminalitet. Forskning visar samspelet mellan attityder till jämställdhet, attityder till maskulinitet och utövandet av våldsamma och kränkande handlingar. Jag kan konstatera att ökad jämställdhet i ett samhälle ger färre våldsamma och kränkande handlingar.

Regeringen föreslår nu att en samtyckeslagstiftning införs samt att två nya brott införs. Oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med ett fängelsestraff på högst fyra år. Oaktsamheten tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt. Detta innebär att fler kommer att kunna dömas för övergrepp jämfört med i dag.

Minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år. Det straffrättsliga skyddet vid sexualbrott mot barn stärks vid oaktsamhet hos gärningsmannen i fråga om barnets ålder. Ändringarna syftar bland annat till att komma bort från problemet att alltför stor vikt tidigare har lagts vid barnets kroppsutveckling. Den som utsätts för ett sexualbrott ska även  få stöd tidigare i processen. När en förundersökning om sexualbrott inleds ska en anmälan om målsägandebiträde göras.

Jag är oerhört glad över att regeringen tar dessa initiativ och att det handlar om ett helhetsgrepp. Allt från hur man ska jobba med målsägandebiträden och hur polisen ska förbättra sina förundersökningarna till hur sjukvården ska arbeta med bevismaterial.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.