Kina – första intrycket

Störst intryck gjorde kanske ändå besöket på Kinesiska muren (borde nog ha dragit in magen…).

Det första intrycket av Kina skiljde sig en hel del från vad jag hade föreställt mig. Inte särskilt påläst var jag förstås men hade ändå en inre bild av hur det borde se ut. Men den kom tämligen snart på skam.

Det allra första intrycket av landet erbjöd förstås den internationella flygplatsen i Beijing. En hel del flygplatser har jag besökt, men den här slog alla rekord såväl som i utförande som dess "lay out" (skyltningen t.ex, fungerade alldeles perfekt). Arlanda liksom O’Hare i Chicago framstod som helt omoderna, vilket de ju faktiskt också är. Av guiden fick vi veta att Beijings flygplats byggdes ny inför OS.

Folket som rörde sig på flygplatsen, de flesta kineser, såg minst lika "moderna" ut som vi är vana från västerländska flygplatser, vad gäller klädsel och mobiltelefonanvändande. Språket och utseendet var nästan det enda som skiljde.

Nog visste jag (vet åtminstone nu) att det bor ca 1 300 000 människor i Kina men jag hade inte kunnat föreställa mig att så många av dessa det var som rörde sig på gatorna samtidigt från tidig morgon till midnatt.

Trafiken var minst lika intensiv i Beijing som den är i andra stora städer vi besökt. Bilbeståndet föreföll nytt och det var inte långt mellan bilar av märkena Mercedes och BMW. Bland all denna intensiva biltrafik färdades mängder av människor på vanliga cyklar samt eldrivna mopedliknande fordon samt också eldrivna tvåhjulingar av scootertyp.

Flera större gator var femfiliga men ändå oftast igenproppade av långa köer i alla filerna. Något liknande har jag inte ens sett i Chicago eller New York. Enligt guiden registreras 1 500 nya bilar varje dag bara i Beijing!

 

2 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Jan Nilsson (2009-09-26 15:00)
    Jag räknade bara de jag såg ute på gatorna, förstår du bäste Jan Nilsson.
    Tack för påpekandet, men jag trodde mig faktiskt veta att de är ca fyra gånger fler USA:s befolkning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.