Med båt till YangShuo

Som nummer två bland minnesvärda upplevelser i Kina hamnar nog färden på en flodbåt från Guilin till YangShuo.

Må så vara att de allra flesta turister i denna södra del av Kina tycktes vara hänvisade till samma tur av sina researrangörer. Där färden startade låg en 15-20 likadana båtar, som allteftersom gav sig iväg medströms längs Lie River. Floden Lie är en biflod till en annan flod, som så småningom förenar sig med Pearl River, som mynnar ut i Hongkong.

Floden kantades av de berömda Sockertoppsbergen. 80 % av denna del av Kina har just den här typen av sockertoppsformade berg bestående av kalksten. Som motiv på 20 yuansedlarna används just dessa berg och guiden kunde t.o.m. peka ut just den vy som visade bergen på sedlarna.

Färden tog ca 4 timmar. Solen sken från en klarblå himmel och termometern skulle nog ha visat på minst 30 C – om vi bara hade haft någon att titta på.

För första gången i mitt liv såg jag livslevande vattenbufflar beta längs stranden och tydligen även av vegetationen under vattenytan.

Försäljare, blanserande på bambuflottar, krokade fast sina flottar längs båtens sidor och försökte sälja sina "äkta" jadeföremål, dock utan större framgång, så vitt jag kunde se.

Mat tillagades helt öppet i ett kök längst akterut och smakade alldeles utmärkt även om köket inte skulle ha blivt godkänt av Vännäs kommuns miljö- och hälsoskyddskontor. Inte av någon annan kommun heller för den delan.

"Underbart" är ett ord som jag sällan använder, men den här båtfärden med allt den innebar var helt enkelt underbar och kan varmt rekommenderas.

3 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Vi var inte hit men min kamrat med fru som bodde där i två år var dit. De hade en underbar utflykt fast det var mer inhemsk mat, som man inte såg vad det var där nere.

    Vi hade inte de rätta vaccinerna för Guilin heller, tror jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.