SÄPO, Guillou och K-G S

BILDEN GODKÄND AV SÄPO 1973

På vår promenad i dag såg vi vännäskonstnären Lisbeth Lindqvist i en bil vid Statoil i Vännäsby. Ingenting särskilt märkligt med det mer än att det väckte ett gammalt minne för mig, som jag gärna vill berätta om.

Det känns dessutom aningen aktuellt i dessa dagar, när Jan Guillou hamnat på den s.k. tapeten tack vare sitt samröre med SÄPO. Men hur kommer då jag in i bilden? På ett litet långsökt sätt gör jag faktiskt det.

Som de allra flesta minns, avslöjades den Svenska spioneriorganisationen IB av journaliseterna Jan Guillou och Peter Bratt. Avslöjandet publicerades i Folket i Bild/Kulturfront 1973. En av många konsekvenser detta fick var att SÄPO beslagtog Folket i Bild/Kulturfronts hela bildarkiv.

I något av tidningens tidigare nummer fanns en kritisk artikel om landets äldreomsorg. Den gick bl.a. ut på att de stackars äldre på ålderdomshemmen fråntogs all sin självbestämmanderätt. Allt i deras rum måste inordnas i vad som gällde på "hemmet". Individuella önskemål respekterades inte.

På Vängården i Vännäsby, där jag var föreståndare, bodde på den tiden den rikskände konstnären CM Lindqvist. Han ville ha alla sina saker i sitt rum ordnade efter egen vilja, vilket han givetvis också tilläts. Detta accepterades av såväl hans förstående dotter (Lisbeth Lindqvist) som av personalen.

Med CM:s tillstånd tog jag en bild av en del av rummet och skickade den till Folket i Bild/Kulturfront, som faktiskt också publicerade den plus en förklarande och en av äldreomsorgen också försvarande text.

Något år senare fick jag tillbaks min bild och avsändaren var SÄPO. Av mångfalden bilder som jag har är förstås den här den enda som granskats av SÄPO!

 

5 kommentarer

  1. Kalle himself

    Ok då.. det stämmer nog Forsmark… jag såg bara SAOL:s definition ”kort skämtsam berättelse” och jag vet inte om det är en anekdot med den innebörden. Skämtsam är den väl ändå inte, eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.