Moderaterna sänkta av ”mediabilden”

Den s.k. mediabilden påstås nu ha orsakat Moderaternas dåliga opinionssiffror. Men nog är det väl märkligt om än vanligt att politker skyller på media, när dessa belyser dåliga sidor i politikernas beslut?

Nu gäller det förstås medias beskrivning av effekterna av de nya sjukskrivningsreglerna. Det har man gjort på ett sätt, hävdas det, som fått många att numera tvivla på Moderaternas förmåga att förstå de långtidssjukas situation. Den bild av reformen som media förmedlat skulle alltså vara orsaken till att så många vänt sig bort från just det partiet.

Jag har inte brytt mig om att i detalj studera de enskilda fall som tagits upp i media. I stället har jag riktat min uppmärksamhet mot vad skriverna till sist ledde till, d.s.v. nytt beslut i riksdagen i frågan. Nu är det bättre enligt Alliansen, men fortfarande illa enligt många.

Den bild som spreds i media blev alltså en nödvändig hjälp för Alliansen. Tack vare den kunde en dåligt genomtänkt reform repareras. Så varför klaga på mediabilden?

Att Moderaterna opinionssiffror rasade kan väl inte tolkas på annat sätt än att många nu fått upp ögonen för det partiets okänslighet inför de frågor som är förknippade med sjukskrivningar. Och så förstås för partiets betydligt större känslighet inför mediabilden – sann eller osann.

4 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Men om bilden är osann?
    När exempelvis HST/HD i Skåne antyder likheter mellan Stalins ”ihjälsvältning” av miljoner bönder i Ukraina och regeringens sjukvårdsreform, då har de flesta gränser överträtts. När vissa media gett bilden av att man inte kan återkomma i sjukförsäkringen efter ”uppsamlingen”, fast det är så, då menar jag att det målas en falsk bild.
    Det har funnits brister, som åtgärdats, tiden känns kort, men reformen är inte ont menad. Det är många, några också inom S, som kan erkänna att rehabiliteringskedjan är väldigt välkommen.
    Moderaterna och Alliansen repar sig!

  2. Isak

    Bäste Herr Nilsson, jag vet inte om du är ny eller gammal
    moderat. Jag har inte lärt mig skilja på skillnaderna, för
    mej är ni dom samma. I frågan om sjukförsäkringen så har
    du satsat din heder, och jag beklagar att du har förlorat.
    Sen om moderaterna kan upprätta sitt anseende återstår att se. Jag har uppfattat dig som en hedervärd moderat och jag
    känner några till. När röken har skingrats så tror jag att
    vi kan prata igen, trots att du har vänt mig ryggen. Tänk
    vad svårt det är för dig att säga, vi ville väl men det
    blev fel. Tror att du har tänkt om efter Indienresan.
    GOD JUL.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Jan Nilsson (2009-12-22 19:50)
    Jag medger gärna att den bild som media målade upp inte alltid var riktig och tycker förstås att det är en styggelse, men…

    vad hade hänt om den bild som målades upp hade varit helt ”sann” och alltså helt hade stämt överens med Alliansens syfte med reformen? Skulle då allt ha fått löpa vidare? Hade i så fall ingenting ändrats?

    Kanske behövdes dessa överdrifter och osanningar trots allt för att få till stånd de förändringar som till sist gjordes av riksdagen. Jag tror jag sagt det förut, men gör det än en gång. Personligen tror jag inte att reformen är ont menad. Göra ”ont” kan den ändå

  4. Jan N

    Isak, härom veckan sa du att du gillade de gamla bäst. Då kunde du tydligen skilja oss åt. *s* Nåja, jag ska inte retas alltför mycket med dig. Förstår att du känner viss frustration över att inte få kartan att stämma med terrängen. Förstår i.o.f.s. att du får det svårt med min ringa person då jag som sagt är en nygammal moderat.
    Man jobbar på sjukförsäkringen och vi tror att den goda viljan ska landa i ett tryggt och hållbart system. Men det är mycket politik inte rår på.
    Tackar dig för de vänliga orden och önskar dig och de dina en God Jul och ett mycket bättre år än du väntat dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.