VK-Åbergs sågning av Voddler

I dagens VK sågar VK:s Stefan Åberg Voddler totalt. Han gör det på ett sätt som man kan ifrågasätta. Voddler är tjänst på internet som i sitt sätt att spela upp data i din dator fungerar som Spotify.

Han har helt rätt i att de gratisfilmer som man nu genom s.k. streaming kan se via Voddler minsann inte tillhör filmhistoriens allra bästa. Många av dem torde nog tillhöra kategorin kalkonfilmer. Alla gör det dock inte.

Jag har än så länge bara "lekt" max en timme med Voddler och då åtminstone kollat på inledningen till några av de filmer, som jag gärna kan tänka mig att se.

Då är förstås inte min filmsmak så förfinad som Stefan Åbergs och inte heller vet jag särskilt mycket om film. Jag tycker dock att det är fel att som Åberg gör så totalt spola Voddler.

Hans sätt att göra det är inte särskilt sympatiskt mot alla dem med en mindre förfinad filmsmak, som faktiskt fortfarande hyr den här sortens filmer. Det är väl bra att de nu kan se en del av dem alldeles gratis via sina datorer? Åberg kan ju i stället ägna sig åt kvalitetsfilmer, som han kan få tag på på annat sätt.

Han säger att han behöver datorn till "andra viktiga saker simultant"! Sedan påstår han det inte går, men det gör det visst. Jag skriver detta medan en film spelas i bakgrunden. Jag kan när som helst gå över till den och låta den här texten vila.

I och för sig tycker jag nog att det är litet märkligt att bestämma sig för att titta på en film och samtidigt känna sig tvungen att jobba med annat på datorn.

Sedan besväras han av att han inte kan använda muspekaren utan måste använda piltangenterna. Vilket trams! Mitt 6-åriga barnbarn använder dessa hur enkelt som helst.

Som sagt, Voddler är inte alls så värdelöst som Stefan Åberg hävdar i sin krönika i dagens VK. I vart fall inte för "vanligt" folk, som dessutom förstår sig bättre på sina datorer än vad Åberg tycks göra.

5 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till SG8 (2010-01-07 09:41)
    Ok då… jag kan hålla med dig om det, men ändå tycker jag att den är alltför onyanserad och litet kommen ”von oben”. Han inte bara sågar Vobbler som företeelse. Han får även de personer som har glädje av filmerna där att känna sig sågade och dumma.

    Själv har jag inte kollat en enda film där ännu, men åtminstone kunnat konstatera att Åbergs krönika faktiskt innehåller ett faktafel också.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till SG8 (2010-01-07 09:41)
    Nu har jag kollat på länken till DI. Det är ju inte DI som sågar Voddler utan mannen som skapat Spotify. Jag vet inte om man skall ta hans kritik helt på allvar. Han har väl sina skäl att vara litet vaksam, när en sådan här konkurrent – om än på film – dyker upp.

  3. Yoyo

    Klart man klarar att använda piltangenterna, det gör så klart Stefan Åberg också. Frågan är varför Voddler inte klarar av att bygga in musstöd i appen, något som är väldigt basic. Vilka andra program har inte stöd för mus egentligen?
    Åbergs krönika är spot on.

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Yoyo (2010-01-07 16:27)
    Så klart jag fattar att Stefan Å klarar av att använda piltangenterna. Jag skrev bara så för att uppmärksamma honom och andra att det ju inte alls spelar någon större roll att musen (ännu) inte kan användas. Jag kan dock villigt medge, att jag ännu tar fel och försöker använda musen. Det sker med automatik.

    Vad säger du om Stefan Å:s påstående att man inte kan använda datorn till annat, när en film spelas upp?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.