Hydrofor-Göran!

En hjälpsam Göran gav mig vänligen några sakkunniga tips om hydroforens funktion och betydelse för vattentrycket i kranarna i huset.

Han nämnde bl.a. att det finns en möjlighet att något justera det tryck som bestämmer när pumpen skall gå igång efter det tryckfall som inträffar i hydroforen när vatten tappas ut i någon av kranarna. 

Om jag vill att pumpen skall starta oftare och därmed ge ett jämnare tryck, hur gör jag då?

Jag tror att jag hittat justeringsstället. Fjädern som syns på bilden kan jag antingen trycka ihop eller göra motsatsen med. Vad händer om jag trycker ihop den?

Jag hoppaas, att du läser detta, Göran, och även tar dig tid att besvara min fråga.

Efter det att pumpen stannat, visar manometern på 55, men faller sedan ner till 50 utan att något vatten tappas ut. Är det som det ska, eller…?

3 kommentarer

  1. Göran

    Hej
    fann->
    Genom att vrida muttern som håller stora fjädern åt höger ökas både till och
    frånslagstryck.
    Genom att vrida muttern som håller lilla fjädern åt höger ökas skillnaden mellan till och
    frånslagstryck.
    Men att det faller lite är helt normalt. För den skull ska man nog inte gå över 6kg, har för mig att röda strecket går där. Så den är nog helt rätt nu. Sedan brukar man sträva emot att den går ett tag i stöten inte att den slår på i ett i ett, det sliter på grejerna. Om man fyller mera luft i kaggen så får man större ”fjäder” som trycker längre innan pumpen behöver starta igen.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Göran (2010-05-24 18:53)
    Hjärtligt tack än en gång, Göran. Nu kan jag skruva litet och veta vad jag gör, eller snarare vilken effekt jag kan förvänta mig av det jag gör.

  3. Maths

    Hej Göran! Har egen brunn med hydrofor och har precis flyttat till huset. Nu till mitt problem. Vi skulle fylla upp en pool till barnen och vattnet tog slut. Efter det får vi inte hydroforen att pumpa vattnen igen. Är ju ganska novis i ämnet och såg att det satt en avluftningsnippel på kärlet och tänkte då att det sugit in massor med luft som jag måste ut med. Sagt och gjort tömde jag kärlet på luft men inte heller det gav någon effekt. Har förstått i efterhand att kärlet ska vara luftsatt. Me som sagt funkade inte innan jag släppte ut luften heller. Har du några råd i ämnet?? Tacksam för svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.