Värmesystemet

I Sverige får jag ofta frågan vilket värmesystem det här huset har. Hjälpligt har jag då försökt förklara det. Här kommer en bättre beskrivning.

Så här ser själva pannan med fläktarrangemanget ut.

Själva värmekällan (the furnace) är en vanlig oljebrännare. Värmen från den är inte vattenburen utan blåses ut i huset med hjälp av kraftig fläkt (a forced air system), som tyvärr lever om en hel del. I alla rum i huset finns öppningar (registers) nere vid golvet, där den varma luften sedan blåses ut. Allt styrs via en centralt i huset belägen termostat.

Det vita på bilden ett av de många ställen, där varmluften kommer in i huset. Väggen med tegelimitationen, mycket populär här på 70-talet, i bakgrunden utgör en del av köket

Som jag ser det är den största nackdelen med det här systemet att det har en så hög ljudnivå, när oljebrännare och fläkt är igång. Dessbättre behöver systemet inte vara igång så ofta den här årstiden. Varmvatten får vi via en elektrisk varmvattenberedare. En fördel är det däremot att väldigt snabbt kunna värma upp hela huset till en komfortabel nivå.

5 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Berith (2010-05-19 21:00)
    Inga hudvalpar här inte, men vi använder dem i stället för en ”spitoon” (=spottkopp).
    Skämt åsido – kolorerad veckorpress är det inte utan en del av de mängder av reklambroschyrer som följer med i vår dagstidning. Jag lade ut dem, strax innan jag målade det vita, förstår du bästa fu Berith.

  2. Björn

    Det där ser precis ut som värmesystemet i många av bostadens lägenheter på Ersboda. När strömmen går eller fläktsystemet går sönder så inser man hur mycket det faktiskt lever om…

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Björn (2010-05-21 07:17)
    Tänk så litet jag vet om gamla Svedala! Jag har aldrig varit i en bostadshus eller lägenhet, där varmluften blåst in från från ”hål” i golvet.

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Berith (2010-05-19 21:00)
    Nej inga läckande hudvalpar finns det här. Vi använder det som ”spitone” spottkopp. Skämt åsido golvet vid den vita grejen är täckt med reklambroschyrer, eftersom den just hade målats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.