Starkare men mindre ”spännande”

 

Del av "proppskåpet"

För några år sedan lät vi byta elcentral här. Det var ett krav för få försäkra huset. En fråga i det sammanhanget förblir fortfarande obegriplig för mig. Nu vänder jag mig till det här månghövdade och multikompetenta forumet med frågan.

 

Det framkom att huvudsäkringen enligt någon standard eller bestämmelse i hus som det här måste vara hela 200 Amp. Det fanns ingen anledning att forska mer i det då, eftersom huvudsäkringens storlek inte påverkade elräkningen på något vis. Installatören kunde inte förklara, varför den behövde vara så stor. Elektriker som jag frågat i Sverige har heller inte kunna svara på frågan.

I huset hemma är huvudsäkringen på 20 Amp, om jag nu inte minns fel, kanse t.o.m. mindre än så. Huset hemma har som största elförbrukare den direktverkande eluppvärmningen. Här finns bara de för en villa vanliga strömförbrukarna som tvättmaskin, torktumlare, varmvattenberedare, spis, kylfrys och så förstås belysningen.

Nätspänningen här är 120 V, om nu det har någon betydelse i sammanhanget. Mindre "spännande" är det alltså här.

Vem kan ge mig ett hållbar förklaring till detta?

 

2 kommentarer

  1. morales

    U = I * R
    P = U * I

    P=Watt
    U=Volt
    I=Ampere
    R=Ohm
    ajabaja 😉

    P = Effekt
    U = Spänning
    I = Ström
    R = Resistans

    Kanske 1 fas i USA

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till morales (2010-05-23 23:34)
    Jag lärde mig också Ohms lag en gång i tiden, men den hjälper mig inte att förstå varför man kräver en 200 ampers säkring här – och inte dig heller för den delen. I vart fall ser jag ingen förklaring i din kommentar, eller snarare fattar jag den inte om den nu trots allt skulle finnas där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.