Personval

Personvalskampanjer är ytterliggare en av många företeelser som jag inte förstår mig på.

Visserligen förstår jag hur viktigt det är med förtroendevalda som jag av olika anledningar vill se som dem som skall arbeta för de politiska frågor som ett parti har på sin agenda. Ändå känns det för mig helt fel att lägga min röst på duktiga, sympatiska och brett kunniga personer, så länge som de företräder "fel" parti.

Måhända visar jag i min uppfattning en omogen och kanske rent av oskuldsfull uppfattning, när jag även fortsättningsvis vill rösta på ett politiskt parti som har de grundvärderingar som jag tror på. De tänker jag göra även om det på deras listor finns ett och annat namn, som känns mindre bra för mig.

Självklart studerar jag alla partiers röstsedlar och de kandidaters namn som listas där. Bland dem ser jag många, som jag faktiskt har stort förtroende för och som jag absolut skulle kryssa för om de bara hade stått på "rätt" valsedel.

Samtidigt kan jag inte låta bli att beundra de personer som i större eller mindre utsträckning satsar tid och pengar på en personlig kampanj för sig själv och givetvis samtidigt för sitt parti. Att de brinner av övertygelse för sitt parti, går det inte att missta sig på. Lika lätt är det att förstå att de av just det skälet vill nå bästa möjliga politiska plattform för att från den arbeta för sitt partis idéer.

Beundra dem för deras personliga insatser i tid och pengar kan jag alltså göra. Välja parti bara efter de namn som det partiet har på sina listor känns det, åtminstone i denna stund, tämligen otänkbart att göra. Kanske kommer den närmaste tidens förväntade (?) politiska avslöjanden och "dreven" i deras följe att få mig att tänka om.

2 kommentarer

  1. Berith

    Eftersom inget partis program till fullo delar just mina åsikter och jag heller inte ”drabbas” av nån partipiska så ser jag mycket till hur kloka jag bedömer att personerna är som finns på listorna.Därför kan det bli olika partier i Landsting,Kommunval och Riksdag..

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Berith (2010-07-08 07:47)
    Det gäller för mig också, men jag försöker ändå att se någon slags grundsyn i det parti som jag vill rösta på. Inget parti har ett program som jag delar till 100 %.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.