Dumgjord av alliansen

I åtskilliga inlägg här och i andra medier har jag  från olika smartingar låtits förstå hur urbota inkompetent och dumt Socialdemokraternas syn på det bästa för vårt samhälle är. Detta har på mig haft en effekt, som man nog inte hade tänkt sig.

Alla vi som tror på socialdemokratin och dess grundläggande värdering betraktas tydligen som dumma och mindrevetande av de partier som trots detta gärna vill få oss som väljare. Att först i det närmaste förolämpa folk vad gäller deras omdömesförmåga och sedan med öppna armar ta emot dem i sina partier rimmar illa med sunt förnuft.

Vem av oss på vänsterkanten skulle vilja förnedra sig så till den milda grad att vi röstade på något av de  partier, som mer eller mindre i klartext talat om för oss hur dumma vi är, d.v.s. tror på den värdegrund som socialdemokratin vilar på? Visserligen är vi ju redan dumförklarade av alliansen, men riktigt så dumma är vi inte. Att välja ett parti inom alliansen trots att det dumförklarat oss, skulle för mig vara det slutliga beviset på dumhet.

Och varför i all sin dar skrämmer oss alliansen genom att påtala hur dålig Mona Sahlin skulle vara som statsminister och den som skall leda landet? Är det på det sättet alliansen ser på demokrati, d.v.s. att ett demokratiskt land styrs av EN person? För mig låter det inte som om alliansen och jag har samma syn på vad som menas med demokrati.

Men kanske är det ändå så, att jag i min dumhet inte ens har fattat vad som menas med ett demokratiskt styrt land.

 

12 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Jag tror du idogt har letat argument för projekt Sahlin & co. Du vet att värderingsgrunderna i vår mogna demokrati (kanske t.o.m. övermogna) är ganska lika. Du och jag är öppna i våra ”bloggdagböcker” och många anar din valvånda. Många i din tradition våndas. Vinner de rödgröna blir det konsekvenser att leva med i minst fyra år. Jag tror inte du är övertygad om de rödgrönas ledarskap, förmåga och handlingskraft i nuläget. Lösningen du funnit är att personifiera dig med ”rörelsen” och känna dig ”dumgjord”. Ingen tror du är dum, men just nu kanske mer traditionell än rationell. *s*
    Har jag fel?

  2. Isak

    Herr Nilsson förnekar sig inte. Dom nya Moderaterna tror
    sig ha uppfunnit hjulet igen och är naturligvis entusi-
    astiska över detta. Men det är lika fyrkantigt som alltid
    för att lösa dom problem som människor och mänskligheten
    står inför. För hundra år sedan så var det katastrof om
    arbetare och kvinnor skulle få rösta och delta på lika
    villkor i dom beslutande församlingarna. Den tidens höger
    och dom nya Moderaterna är samma andas barn. För svensk
    arbetarrörelse har målet alltid varit att demokratins
    principer skall vara vägledande på ett samhälles alla om-
    råden.Det är inte dumt.

  3. Andreas Jansson

    Jag uppfattar det exakt likadant så som du skriver. I alla inlägg jag får på min blogg plus de svar jag får när jag kommenterar flera av alliansens bloggar är likadana. Antingen tar de bort mina kommentarer lr så dumförkalrar de mig.. Ganska korkat sätt att fiska röster på när man hela tiden vill få folk att känna sig mindre och mer oförstående om sitt eget bästa, hur nu de kan ta sig friheten att tala om för mig vad som är bäst för mig?

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Jan Nilsson (2010-07-17 11:07)
    Ja, du har fel. Åtminstone EN person tror att jag är dum som inte fattar att konsekvenserna av en borgerlig regering skulle bli så mycket bättre än konsekvenserna av en vänsterregering. Den personen är ingen mindre än undertecknad själv. Om detta samtidigt får dig att tro att jag våndas inför valet, så må du få tro det.

  5. Tommy

    Andreas, vänta du tills det finns kommunister o miljöpartister i regeringen du skall du få se vad det innebär att ”andra” skall tala om för dig vad som är bäst för dig!

    Tycker absolut inte att allt som nuvarande regering genomför är så lyckat men alternativet är i mina ögon sämre.

    De sk Nya Moderaterna kommer att framstå som en liten bris i jämförelse.

  6. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Tommy (2010-07-17 19:24)
    Andreas är förstås den som skall svara på det här, men jag kan ändå inte låta bli en kommentar.

    Visst är det ”andra” nu som på olika sätt talar om för mig vad som är det bästa för mig att rösta på?

  7. Andreas Jansson

    Tommy: Precis som dig så önskar jag inga kommunister till regeringen men gärna fler miljöpartister.

    Jag trodde vi röstade på folk/partier som förespråkar en ideologi, idé, en viss fråga etc. Självklar när vi har röstat fram denne X så arbetar den förhoppningsvis för de frågor vi röstar fram dem för.

    Det jag menar är, jag röstar gärna på folk som jag anser vara komptent till att kunna besluta i viktiga frågor som rör sverige, det är väl därför vi har demokratiska val?

    Jag vill inte att nån ska banka in i skallen på mig att jag är dum och att jag måste rösta. Jag VILL rösta!

  8. Stina Jansson

    Jag känner så väl igen mig i det du skriver Karl-Gustav, men i motsatt riktining! Hur många gånger har jag inte fått höra antydningar om att jag är vilseledd, mindre vetande eller helt enkelt fullblodsegoist som bekänner mig till det borgerliga blocket. Alltid lika otrevligt att höra.
    Ett bra och viktigt blogginlägg tycker jag, och det finns många inom politiken som skulle behöva inse att väljarna inte behöver övertalas eller pressas till att göra sina val. Att sakligt informera om vad man står för och sedan låta var och en göra sitt ställningstagande utan viftande med pekpinnar är bättre!

  9. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Stina Jansson (2010-07-18 16:44)
    Fint att höra, att du är en som förstår vad jag menar och dessutom ibland upplever samma sak själv. Må så vara att det är i motsatt riktning.

    Om du som jag tycker att ett politiskt parti skall ägna mest kraft att tala om vad partiet står för rent politiskt och inte huvudsakligen skrämma väljarna för de partier som tycker annorlunda, så är vi helt överens.

  10. Stina Jansson

    Ja, det håller jag helt med om. Det läggs för mycket krut på skrämselpropaganda och att tala illa om ”andra sidan”. Jämförelser är en sak, men i vissa fall förs inte ens den egna politiken fram, vilket är en trist retorik tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.