Aldrig förr…

Aldrig någonsin tidigare har jag nekad någon att komma och hälsa på. Tvärtom har det alltid känts trevligt med spontana besök. I fredags hände dock något av motsatt slag.

En avlägsen släkting övernattar alltid hos oss på sin resa norrut och sedan även när han är på hemväg söderut. För oss känns det helt OK även om det för honom har blivit något som han tar för givet.

I torsdags ringde han och meddelade glatt:

– I morgon lämnar vi stugan och åker hemöver.

Gör er beredda att ta emot oss var hans outtalade, men ändå helt begripliga önskan.

Fredag kväll är för oss något alldeles speciellt och det gäller även lördag morgon. Hans underförstådda önskan om att få sova över hos oss kändes därför inte så lockande för oss.

Jag frågade sedan, vad han menade mned "vi" och då veta att det var ytterligare två vuxna personer och två barn! Tre av dem är helt obekanta för oss. Fegt bad jag då att få överlägga litet med min fru och lovade att därefter ringa upp honom igen. Fegt, därför att jag lika gärna hade kunnat ge honom ett vänligt besked direkt om att vi inte ville ha något besök med övernattning fredag kväll.

Tillsammans kom vi så fram till det svåra beslutet att säga nej till honom. Beslutet i sig var lätt att fatta, men att lämna beskedet kändes minst sagt jobbigt. Det blev förstås min uppgift att lämna det, och det togs emot med ett klart, men behärskat missnöje.

Hur många skulle ha gjort samma sak som vi? Har vi för alltid förstört vår relation till den avlägsne släktingen och i så fall är det något som vi bör sörja över?

 

8 kommentarer

  1. berith

    man måste väl ha frihet att kunna säga ifrån om det inte passar den aktuella dagen.. om ni varit ”kroppsligen” bortrest hade ni inte heller kunnat ställa upp med logi. att man planerat något annat den kvällen är väl ursäkt nog, tycker jag. Det kan ju passa bättre en annan gång, men att få så många nattgäster oväntat klarar nog inte många av.

  2. Margareta Vigren

    Jag förstår dig K-G! Ibland säger både kropp och huvud ifrån! Det går kanske inte att vara ”snäll” i alla situationer och egentligen borde man inte behöva förklara mer än att det inte passar just nu. Lite fräckt att tro att det var OK att 5 personer skulle kunna få övernatta utan att man kommit överens om det i förväg. Hoppas att er ev. relation inte upphör i o med detta.

  3. Peggy

    Jag är stolt över dig! Det är inte många som skulle våga berätta rakt på saken som du gjorde.Människor bete sig precis som andra människor tillåter, som jag alltid säger.

  4. Katarina Hampusson

    Hej Karl-Gustav,
    jag skulle gjort exakt samma sak. Om relationen har något annant värde än att vara en ”övernattningspunkt” på genomresor så kommer den inte att vara fördärvad. Är det motsatt så är det verkligen inget att sörja.
    Hoppas ni får en fin fredagkväll och lördag morgon.

  5. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Peggy (2010-08-06 22:45)
    Jag är ju ditt ”häfte”, som du en natt för några år sedan sade till mig, när jag lyckades ta livet av en sömnstörande fluga. Din svenskkunskaper var inte så bra då, men ”häfte” är ju inte så långt från ”hjälte” som var det ord du var ute efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.